Napravite DOMAĆI džem od smokava: Nekoliko koraka do slatkiša za sve ukućane

Kristina LJubisavljević

22. 08. 2024. 000000 20:30

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg smokava, sa peteljkom i isečenih na komade
  • 190 g šećera
  • 30 g plus 2 kašike soka od 1 limuna
  • 60 ml vode

Recept za domaći džem od smokava:

Kako biste napravili džem, u veliku šerpu sipajte komade smokava sa šećerom i ostavite da odstoje, povremeno mešajući, oko 15 minuta, dok se šećer uglavnom ne rastvori i smokve ne postanu sočne. Dodajte limunov sok i vodu i prokuvajte mešajući, dok se šećer potpuno ne rastvori.

Kuvajte džem od smokava na umerenoj vatri, povremeno mešajući, oko 20 minuta. Kašikom stavite džem u tri tegle od 250 g, ostavljajući pola centimetra prostora pri vrhu.

Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO