SUPERSOČAN LETNJI RUČAK: Jelo bez mesa gotovo na brzinu
Da bismo se dobro najeli i ostali siti dugo, ne moramo ni da imamo meso u tanjiru niti da provedemo previše vremena u kuhinji.
Postoji mnogo varijanti letnjeg složenca od povrća za lagan letnji ručak koji obiluje vlaknima, a ako želite recept bez mesa, ovo jelo će vam se sigurno dopasti. Ipak, vodite računa – nije u pitanju posni ručak, jer sadrži mleko, jaja i kačkavalj.
U svakom slučaju, brzi i sočni složenac od povrća pravi se prilično brzo i jednostavno, a garantuje zasitan obrok posle kog nećete uskoro da svraćate do frižidera.
Zapečeno povrće sa sirom
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 glavica brokolija
- 1 kašičica soli
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- maslinovo ulje po potrebi
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 2 male zelene paprike
- čeri paradajz
- 4 jajeta
- so po ukusu
- 5 kašika suncokretovog ulja
- 130 g (1 šolja) brašna
- 400 ml (oko 2 šolje) mleka
- peršun po ukusu
- 100 g kačkavalja
Priprema
Oljuštite i sitno iseckajte krompir, pa ga skuvajte u slanoj vodi. Isecite brokoli na cvetove, dobro ga operite, pa skuvajte i njega u posoljenoj vodi dok fino ne omekne (ne sme da se kuva dugo, do ključanja, kako ne bi izgubio vitamine).
Sitno naseckajte crni luk i izrendajte šargarepu, pa ih propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte i izgnječen beli luk, pa pržite još 2-3 minuta.
Proceđen brokoli i krompir prebacite u podmazanu vatrostalnu posudu, pa prelijte izdinstanim lukom i šargarepom. Dobro promešajte.
Sitno isecite paprike i čeri paradajz, pa poređajte preko povrća u posudi za pečenje.
Umutite jaja sa suncokretovim uljem i začinima, pa dodajte malo po malo brašna, sve vreme muteći kako biste razbili gromuljice. Nalijte potom mleko i dodajte sitno seckan peršun, pa dobro promešajte. Sipajte ovu smesu preko povrća.
Narendajte preko svega kačkavalj, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
(Espreso)
BONUS VIDEO