Zelena, crvena i žuta paprika? Evo po čemu se razlikuju i koja je zdravija
Paprika je odličan izvor vitamina C, antioksidanata i drugih esencijalnih hranljivih materija. Ali, koja je najbolja - zelena, crvena ili žuta i da li znate razliku?
Prednosti zelene paprike
Zelene paprike su jedna od najčešće konzumiranih paprika. Imaju oštru teksturu, blag ukus i nude niz zdravstvenih prednosti. Bogate su vitaminom C, koji je neophodan za podršku imuniteta i formiranje kolagena. Pored toga, ovo hrskavo povrće obezbeđuje vitamin K koji pomaže u unapređenju zdravlja kostiju i srca, a vitamin A poboljšava vid i zdravlje kože. Zelene paprike takođe sadrže folat (vitamin B9), koji podržava deobu ćelija i sintezu DNK, i kalijum, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska, piše Health Shots.
Prednosti crvene paprike
Crvene paprike nisu samo ukusne, već su i hranljive. Prepune vitamina C, jačaju imunološku funkciju i proizvodnju kolagena, koji su od vitalnog značaja za zdravlje kože. Ne sadrže nezdrave masti i imaju malo kalorija, što znači da mogu pomoći u gubitku težine. One takođe imaju vitamin A, koji podržava vid i zdravlje imuniteta, zajedno sa vitaminom B6, koji poboljšava funkciju mozga. Minerali kao što je kalijum poboljšavaju zdravlje srca, a folna kiselina podržava deobu ćelija i sintezu DNK. Crvena paprika je posebno bogata antioksidansima kao što su beta-karoten i likopen, poznati po jačanju imuniteta, smanjenju upale i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. NJihov sladak, ali pomalo pikantan ukus čini ih odličnim sastojkom za salate, sendviče i umake.
Prednosti žute paprike
Bogate su vitaminima C, A i B6, ključnim za imunološku funkciju, zdravlje vida i funkciju mozga. Ove paprike takođe obezbeđuju minerale poput kalijuma i folata, za koje se zna da promovišu zdravlje srca i funkciju ćelija.
Prednosti žute paprike takođe uključuju njena antiinflamatorna svojstva zbog sadržaja antioksidanata, posebno karotena. Takođe imaju malo kalorija i mogu biti odlična užina ako ste na dijeti.
Koja je zdravija?
Paprike dolaze u različitim bojama, od kojih svaka nudi različite zdravstvene prednosti. Crvene paprike se često smatraju najboljim izborom. To je zato što su potpuno zrele i imaju najveći nutritivni sadržaj u poređenju sa manje zrelim zelenim i žutim paprikama.
Međutim, treba napomenuti da žuta paprika zapravo sadrži najveći nivo vitamina C između tri boje, što ih čini odličnim izborom za povećanje unosa ove hranljive materije. Sve u svemu, sve tri boje paprike su hranljive i nude jedinstvene zdravstvene prednosti.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU