Sinu Džona Ledženda i Krisi Tajgen dijagnostikovano hronično oboljenje: "Lekari su znali da nešto drugo nije u redu"

Kristina LJubisavljević

06. 08. 2024. 000000 14:00

Foto: Profimedia

Dečak je hospitalizovan zbog problema sa bakterijom kada su saznali da ima dijabetes.

Manekenka se na Instagramu zahvalila pratiocima što su im pružili podršku nakon što su primetili da njen sin na fotografiji nosi kontinuirani monitor glukoze ili CGM.

- Primetili ste njegov monitor za dijabetes tipa 1 i pružili nam toliko ljubavi i ohrabrenja na svaki mogući način. Već sam bila, i jesam, oduševljena ljubaznošću ove zajednice - napisala je ona.

- Lekari su znali da nešto drugo nije u redu u vezi sa njegovim testovima krvi. Od tada sam naučila da tako mnogo male dece na kraju dobija dijagnozu tipa 1 odlaskom bolnicu zbog nečeg drugog.

- Znam. Stvari mogu biti mnogo gore!! Toliko roditelja širom sveta prolazi kroz nedokučive stvari koje nikada nisam mogla da zamislim. I tako smo blagosloveni što imamo toliko pomoći i divne, ljubazne specijaliste velikog srca.

Šta je dijabetes tipa 1?

Insulin je esencijalni hormon koji proizvode beta ćelije u pankreasu, organu koji se nalazi iza želuca. Namenjen je pretvaranju šećera ili glukoze iz hrane u energiju. Dijabetes tipa 1 je stanje gde pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi. Približno, 5 do 10 procenata ljudi sa dijabetesom ima dijabetes tipa 1, prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Dijabetes tipa 1 može se pojaviti u bilo kom uzrastu, ali se obično javlja kod dece i mladih, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probave i bubrega.

BONUS VIDEO