4 načina da se izborite sa vikanjem na dete: Saveti psihologa koji su potrebni svakom roditelju

Kristina LJubisavljević

06. 08. 2024. 000000 19:00

Foto: Shutterstock

Posle toga se možda "jedete" i obećavate sebi da više nećete vikati, ali se to ipak desi.

Nije "smak sveta" to što ponekad viknete na mališana, ali ako vama to smeta i želeli biste da se to ne dešava ili da se barem dešava ređe, pročitajte savete psihologa Dijane Maškove, inače majke petoro dece.

Napravite pauzu

Kada primetite da se emocije u vama nagomilavaju i da biste mogli da izgubite živce, izađite iz prostorije, kako ne biste izgovorili sve to što vam se vrzma po glavi.

"Recite sebi u tom momentu: ’Ja sam dovoljno dobar roditelj. Volim svoje dete, moj princip je da mu ne naškodim’", savetuje psiholog Maškova, ističući da prvo morate da regulišete sebe da biste imali balans u odnosu sa detetom.

Ona dodaje da će rad na sebi pomoći da zaustavite te misli koje odjednom nagrnu i zbog kojih počnete da vičete na dete, a otkriva i trikove koji mogu da vam pomognu u tome.

Ponavljajući pokreti

LJuljaška, stolica na ljuljanje ili prosto ljuljanje levo-desno su sjajan način da otpustite tenziju, kaže psiholog, savetujući da za to vreme obratite pažnju na to kako vam se opuštaju mišići, a negativna energija polako "odlazi", dok vam se u glavi polako razbistrava.

Fokusirajte se na disanje

Pokušajte da se fokusirate na disanje, na to kako vazduh polako ulazi i izlazi iz tela. Vremenom možete da pokušate da da postepeno povećavate vreme između udisaja i izdisaja, tako da izdisaj bude duži.

"Ne možete da budete ljuti dok ovako dišete, zato usavršite ovu tehniku i koristite je kada vidite da negativne emocije bujaju u vama", prenosi novochag.ru.

"Uzemljite" se

Obratite pažnju na svoja stopala, pokušajte da osetite čvrstu podlogu pod njima, bilo da je to pod u vašoj kući ili trava u dvorištu. To će pomoći da preusmerite pažnju i prekinete misle koje bi mogle da dovedu do toga da počnete da vičete.

Ne budite strogi ako nekad i viknete na dete, ali svakako radite na sebi ako želite da to promenite. 

(Yumama)

BONUS VIDEO