Opada vam kosa? Proverite da li vam nedostaju sledeći vitamini

Kristina LJubisavljević

01. 08. 2024. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Nedostaci vitamina mogu imati mnogo neprijatnih efekata na telo, uključujući i opadanje kose.

- Telu je potrebno mnogo različitih hranljivih materija da bi "napravilo" kosu - kaže Stefani Djun, nutricionista za Everyday Health.

Vitamin D, vitamin B12, biotin (vitamin B), gvožđe, folna kiselina (folat), vitamin C ili cink su vodeći kada je u pitanju rast, ali i opadanje kose. Takođe, veliki uticaj ima i genetika, kao i stres, porođaj, hormonska neravnoteža i razna imunološka stanja.

Vitamin D

Vitamin D je moćno protivupalno sredstvo za ceo sistem. Ovo je još jedan hranljivi sastojak gde hronična niska količina može dovesti do gubitka kose. Ključan je za podršku i ishranu zdravih folikula kose. Nedostatak može dovesti do opadanja ili rasta tanje kose. Simptomi nedostatka vitamina D uključuju promene raspoloženja, umor, bolove u kostima i zglobovima, gubitak kostiju i slabost mišića ili grčeve.

Gvožđe

Gvožđe je mineral koji je esencijalna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji isporučuje kiseonik iz pluća u tkiva vašeg tela - uključujući kosu. Vaše telo će uvek dati prioritet osnovnim funkcijama, kao što su disanje i kretanje mišića, u odnosu na kosu koja raste.

Biotin

Ovaj vitamin B naći ćete u mnogim dodacima za kosu jer je uključen u proizvodnju keratina, proteina koji čini kosu. Nedostatak biotina može dovesti i do osipa na koži, lomljivih noktiju, ali i gubitka kose.

Folna kiselina (folat) i vitamin B12

Folna kiselina i B12 su dva vitamina B koja podržavaju zdravlje folikula dlake. Oba su uključena u proizvodnju nukleinskih kiselina, velikih molekula koji igraju ulogu u procesu izgradnje proteina, a protein je ključan za rast kose.

Cink

Cink je mineral koji igra ulogu u stotinama telesnih funkcija. Jedna od ključnih funkcija je pomaganje vašem telu da metabolizira druge hranljive materije, uključujući i one koji podržavaju zdravlje kose.

Vitamin C

Vitamin C podržava zdravlje kose pomažući vam da apsorbujete gvožđe iz hrane. Ako vam nedostaje gvožđa ili uzimate suplemente gvožđa, morate osigurati da dobijate adekvatan vitamin C.

BONUS VIDEO