Potcenjene, a donose mnogo: Zašto je dobro da jedemo KRUŠKE?
Postoji više od 3.000 različitih sorti krušaka. Iako su lako dostupne, kruške nisu baš najpopularnije voće među, a istraživanja kažu da se prema popularnosti jedna nalaze u prvih 40 voća.
Ipak, kruške se smatraju veoma korisnim jer su bogate brojnim hranljivim materijama.
- One su odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja - objašnjava Džuli Pejs, registrovani dijetetičar za Real Simple.
Kruške su bogate vlaknima
Ono što kruškama nedostaje u popularnosti, one nadoknađuju vlaknima. Dobijanje dosta dijetetskih vlakana je ključno za zdravo varenje. Sa 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine obezbeđuje oko 20 procenata dnevne vrednosti.
Podržavaju zdravlje srca
Pored vlakana, kruške su bogate antioksidansima.
- Antioksidansi u kruškama, kao što su procijanidini i kvercetin, nude značajne prednosti za srce.
Kvercetin i flavonoid se nalaze u kori kruške, pa bi to trebalo da imamo na umu kada ih jedemo.
Kruške su bogat izvor antioksidanata
Kruške sadrže antioksidante kao što su vitamin C, vitamin K, kvercetin i antocijanin. Osim toga, vlakna u kruškama funkcionišu kao antioksidans.
BONUS VIDEO