5 namirnica koje ima loš uticaj na dečije zube: Stomatolog savetuje oprez

Kristina LJubisavljević

12. 08. 2024. 000000 20:30

Foto: Shutterstock

Na prvom mestu su, nimalo iznenađujuće – karamele

Ona ističe da bez obzira na to što proizvođači dodaju prirodne sokove i ukuse, ne mogu da utiču na činjenicu da se karamele dugo zadržavaju u ustima jer su prosto lepljive.

"Najštetniji aspekt ovih proizvoda je to što ostaju u dugom kontaktu sa dečjim zubima, zubnom gleđi, te ima direktan loš efekat zahvaljujući kiselinama i ugljenim hidratima u ovim bombonama", objašnjava ona.

Drugi najštetniji proizvod za zube mališana su gazirani napici, a sve zahvaljujući mehurićima i velikoj količini šećera, ispričala je dr Romanova za gazeta.ru.

"Mehurići se formiraju tokom raspadanja veoma aktivne ugljene kiseline, koja uništava gleđ, a takođe značajno smanjuje pH u ustima, narušavajući procese mineralizacije".

Treći izuzetno štetni proizvodi za zube su čipsevi, krekeri i slatki keksići.

"Sadrže veliku količinu lako fermentabilnih ugljenih hidrata, koji smanjuju remineralizujuća svojstva pljuvačke tokom konzumiranja. Još jedna njihova loša osobina je da se ’zalepe’ za svaku šupljinu na zubima i tu se zadrže", upozorava stručnjak.

Dr Romanova kaže i da je bilo koja hrana koja sadrži dosta ugljenih hidrata loša za zube ako se jede pre spavanja.

"U tom smislu, i karamela i zdrava kašica ili kefir mogu da naškode zubima. Noću se značajno smanjuje proizvodnja pljuvačke. U tom smislu, samočišćenje je znatno slabije, a ostaci hrane samo pogoršavaju situaciju. To je razlog zašto čak i posle šolje jogurta morate da operete zube temeljno pre nego što legnete na spavanje".

Ona ističe i da bilo kakva kisela hrana i napici, ma koliko da su zdravi, nisu dobri za zube.

"Tu se ne misli samo na kisele bombone, recimo, veći na limunade i citrusno voće. Ove namirnice su bezopasne u malim količinama, ali njihovo stalno unošenje može da ošteti zube, posebno mlečne", poručila je dr Romanova.

(Yumama)

BONUS VIDEO