PASTA KARBONARA PO ITALIJANSKOM RECEPTU: Za samo par minuta uživaćete u svakom zalogaju

Kristina Lalić-Spirković

19. 07. 2024. 000000 16:00

Foto: Shutterstosk

Ukoliko vam ovog leta nedostaje duh Mediterana, možete ga imati u svom domu na veoma jednostavan način. Počastite sebe nekim od specijaliteta italijanske kuhinje koja je osvojila svet. Jedno od najčešće traženih jela jeste pasta karbonara.

Sastojci:

100 g pančete
50 g pekorino sira
50g parmezana
3 velika jaja
350 g špageta
2 krupnija čena belog luka, oguljena i neusitnjena
50 g neslanog maslaca
morska so i sveže mleveni crni biber

Priprema:

Stavite veliki lonac vode da prokuva. Pančetu sitno naseckajte, nakon što odstranite koru. Sitno narendajte obe vrste sira i pomešajte ih. Umutite 3 velika jaja u posudi srednje veličine i začinite s malo sveže samlevenog crnog bibera. Ostavite sve sa strane.

U kipuću vodu dodajte 1 kašičicu soli, dodajte 350 g špageta i kada voda ponovno proključa, kuvajte na laganoj vatri, poklopljeno, 10 minuta ili dok ne postanu al dente. Oštricom noža zgnječite beli luk.

Dok se špagete pripremite nadev. Stavite neslani maslac u duboki tiganj ili vok i, čim se otopi, dodajte pančetu i beli luk. Ostavite da se kuva na srednjoj vatri oko 5 minuta uz često mešanje dok pančeta ne postane zlatna i hrskava. Beli luk je sada dao svoj ukus, pa ga izvadite. Smanjite vatru. Kada je testenina gotova, izvadite je iz vode hvataljkom i dodajte je u tiganj sa pančetom. Ne brinite ako malo vode dospe i u tiganj i nemojte još da prosipate vodu u kojoj ste kuvali. Pomešajte veći deo sira s jajima, a malu šaku ostavite za kasnije posipanje. Tiganj sa špagetama i slaninom maknite s vatre. Sada brzo ulijte jaja i sir. Pomoću hvataljke ili dugačke viljuške podignite špagete tako da se lako pomešaju sa smesom od jaja, koja se zgusne, ali se ne meša, tako da sve bude obloženo. Dodajte još vode u kojoj ste kuvali pastu, kako bi ostala sočna (nekoliko kašika). Po potrebi malo posolite. Poslužite odmah uz malo posipanja preostalim sirom i mlevenim crnim biberom. Ako se jelo ipak malo osuši do početka obroka, poprskajte još malo preostale vruće vode i ponovo će postati sočno.

(Kurir.rs/M.J)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU