Napravite sami: Recept za domaći sladoled od čokolade

Kristina LJubisavljević

08. 08. 2024. 000000 08:00

Foto: Šhutterstock

Sastojci:

  • 480 ml slatke pavlake
  • 360 ml punomasnog mleka
  • 200 g šećera
  • 100 g nezaslađenog kakao praha
  • ½ kašičice soli
  • 5 velikih žumanaca
  • 95 g seckanih štangli crne čokolade za kuvanje
  • 1 vanilin šećer

Recept za domaći sladoled od čokolade:

Za sladoled od čokolade prvo u velikoj šerpi umutite šećer, kakao prah i so, dok se ne sjedine. Polako sipajte pavlaku i mleko uz mućenje. Stavite na srednju vatru, povremeno mešajući, oko 5 minuta. U međuvremenu, u vatrostalnoj posudi umutite žumanca dok ne postane glatka. Postepeno umutite oko 100 ml tople mlečne mešavine u žumanca. Umutite smesu žumanaca nazad u šerpu sa ostatkom toplog mleka.

 Kuvajte na srednjoj vatri, lagano mešajući lopaticom, dok se smesa ne zgusne, oko 5 minuta. Sklonite sa vatre. Umešajte čokoladu i vanilin šećer dok se ne istopi. Sipajte kroz sitno sito postavljeno preko srednje posude i bacite sve čvrste materije. Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući, dok se smesa ne ohladi na sobnu temperaturu. Pokrijte i stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi, najmanje 1 sat ili do 24 sata.

Ohlađenu bazu sladoleda od čokolade sipajte u kutiju i u zamrzivač. Na svakih pola sata ili sat promešajte da se ne bi formirali kristali. Zamrznite ga dok se ne stegne, 4 do 6 sati.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO