ŠTA DA PIJETE KAD JE VRUĆE? 3 najbolja napitka koja nisu voda, jedno je zaboravljeno, a gasi žeđ i vraća snagu

Nataša Tutnjević

15. 07. 2024. 000000 20:30

Photo:Shutterstock

Kada je jako vruće, ništa nije važnje od vode. Na vrućini ljudi postaju lenji i tromi, što i nije iznenađujuće, jer vam dehidratacija polako ali sigurno oduzima energiju i vitalnost. Da biste sprečili da se to dogodi, treba da omogućite organizmu adekvatnu količinu tečnosti kroz razne napitke.

Mnogi ljudi znaju da svako treba da pije oko 2 litra tečnosti dnevno (formula za izračunavanje unosa tečnosti koju preporučuju stručnjaci za ishranu jeste 40 ml na 1 kg telesne težine; polovina tečnosti treba da potiče od pića, drugi deo iz čvrste hrane). Ali da biste se leti osećali 100%, ova količina se može povećati za još 0,5 l do 1 litar.

Naravno, obična voda će savršeno utažiti vašu žeđ i dopuniti ravnotežu tečnosti, ali morate priznati, ponekad želite nešto drugo. Ne znaju svi da kvas, ledeni čaj ili gazirana pića, baš kao i voda, mogu da prevaziđu žeđ i da se izbore sa dehidracijom.

Šta da popijete da se osećate dobro na vrućini

Kvas

Vrednost ovog plemenitog pića bila je poznata pre više od 1.000 godina - kvas je tada nastao na prostoru današnje Rusije, gde se i danas proizvodi. Slovenski narodi su pravili kvas jer je to bio jedan način da sačuvaju žitarice i da ih konzerviraju. U davna vremena seljaci su uvek sa sobom nosili ništa drugo do kvas za piće, verujući da ublažava umor i vraća snagu.

I sa dobrim razlogom - tokom procesa fermentacije, ovo piće je zasićeno mikroorganizmima koji normalizuju varenje i jačaju imunski sistem. Pored toga, žitarice i pekarski kvasac omogućuju telu ugljene hidrate, minerale, organske kiseline i vitamine.

Zabavni mehurići

Ne samo da je kvas veoma popularan kao odlično sredstvo za gašenje žeđi, već i gazirana pića. Otac medicine, sam Hipokrat, čitavo poglavlje svog rada posvetio je mineralnoj vodi s gasom, ukazujući na njena povoljna svojstva za ljude. Da bi ublažili ukus sode, kompanije koje su proizvodile kiselu vodu počele su da joj dodaju primese prirodnih sokova od bobica i voća, a 1833. počele su da joj dodaju limunsku kiselinu, što je omogućilo da se novo piće nazove „limunada“.

Bilo je slučajeva kada je recepte za nova pića izmislio ne bilo ko, već farmaceuti. Na primer, čuveno crno gazirano piće stvorio je 1886. farmaceut Džon Pemberton, koji je pripremio sirup na bazi karamele i mešavine prirodnih ukusa, a postoji i legenda da su se mehurići u njeu pojavili slučajno: prodavac u Džejkobsovoj apoteci greškom je pomešao sirup sa gaziranom vodom umesto sa običnom.

Sensa 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU