Lisnate kiflice sa sirom i orasima: Idealne za doručak, užinu ili večeru (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

15. 07. 2024. 000000 15:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 300 ml mleka
  • 20 g kvasca + kašičica šećera
  • 30 ml ulja
  • 1 jaje + belance
  • malo soli
  • 650 g brašna

Nadev:

  • 150 g sira
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 žumance
  •  100 g ml oraha
  • malo mleka
  • šećer po želji

Priprema:

U malo mlakog mleka rastvoriti kvasac, dodati šećer i ostaviti da nadođe. Sipati ga u vanglicu i sipati ostatak mleka. 

Dodati jaje i  žumance, ulje, malo soli i  brašno dodavati da se zamesi mekše testo. Pokriti da odmori 30 minuta, pa ga istresti na sto. Podeliti na 6 delova i oblikovati loptice.

Pokriti da opet odmore 10 minuta, Svaku lopticu razvući u tanjir, pa na nju narendati ohlađen maslac ili margarin. Stavljati jednu preko druge. Zadnju ostaviti čistu.

Rukama polako pritisnutu testo od sredine ka krajevima i tako i oklagijom razvlačiti i povremeno okretati testo i seći testo na četri dela, pa svaki deo na tri. Puniti sirom ili orasima.

U sir stavite kašiku pavlake, a u orahe 2-3 kašike plazme i malo mleka, Uvijati kiflice i ređati u podmazan pleh. Pokriti 15 minuta, pa ih premazati žumancetom i peći na 200 stepeni C 30 minuta. Uživajte!