PUNJENE PAPRIKE NA BOSANSKI NAČIN! Nećete im odoleti i pravićete ih često (RECEPT)

Kristina Lalić-Spirković

09. 07. 2024. 000000 13:00

Foto: Shutterstosk

Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini supe od povrća i koncetrata paradajza. Postoji i varijanta sa domaćim sokom od paradajza.

Domaćice u Bosni služe se posebnim trikovima kada pripremaju paprike. NJihove paprike slast duguju filu koji se prethodno krčka kako bi se spojili ukusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u rerni zbog čega imaju intenzivniji ukus.

Osim toga, često se poslužuju uz dodatak kisele pavlake.

Sastojci:

2 velika paradajza
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
350 g mlevene govedine
100 g pirinča
1 kašičica mlevene slatke paprike
½ kašičice mlevene ljute paprike
10 malih paprika
1 kašika koncentrata paradajza
so

 

Priprema:


Paradajz blanširajte u vrućoj vodi, zatim oljuštite, očistite i isecite.

Polovinu seckanog crnog luka i 1 režanj belog luka iseckajte, promešajte i stavite u posudu za rernu.

Prelijte uljem i pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu na 180°C dok ne pripremite fil.

Preostali luk i beli luk kratko propržite, pa dodajte meso i začine.

Pirinač kratko propržite na ulju, podlijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite. Kuvajte ga na laganoj do srednjoj vatri dok se ne skuva do pola, pa pomešajte sa mesom.

Izvadite posudu iz rerne.

Očišćene paprike napunite smesom i stavite u činiju na mešavinu pečenog paradajza, luka i belog luka.
Koncentrat paradajza pomešati sa 600 ml vode i preliti preko paprika.

Pecite ih u rerni oko sat, sat i po.

(Informer)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU