Psiholozi otkrivaju kako redosled rođenja utiče na blagostanje."Oni često nose deo roditeljskog tereta"

Kristina LJubisavljević

08. 07. 2024. 000000 16:00

Foto: Shutterstock

Iako, naravno, svakako postoje najmlađa deca, srednja deca i jedina deca koja takođe poseduju navedene karakteristike, ove osobine su najbliže povezane sa najstarijim detetom, posebno ćerkama, a koncept je poznat kao sindrom najstarije ćerke. Nedavna studija o ovoj temi otkrila je da prvorođene ćerke zapravo sazrevaju brže od druge dece.

Terapeuti kažu da postoji jedna stvar koja stoji na putu sreći ovoj deci - prevelika odgovornost. Prema rečima Natali Mur, licenciranog bračnog i porodičnog terapeuta u Kaliforniji, uobičajeno je da se najstarije ćerke „osećaju preterano odgovornim za svoju porodicu“.

- Možda se osećaju odgovornim za mlađu braću i sestre, pa čak i za svoje roditelje. Takođe mogu da se osećaju kao da treba da nose „mentalno opterećenje“ ili nevidljive zadatke koji su potrebni za održavanje porodice na površini. A onda se ovo može generalizovati na druge odnose, osećaj odgovornosti u sopstvenim porodicama u svojim domovima, pa čak i osećaj prevelike odgovornosti na poslu. Oni uvek moraju da budu ti koji će se pobrinuti da sve bude obavljeno i da svi obave svoj posao na vreme. Kada ste zabrinuti za sve stvari o kojima treba da vodite računa, može biti teško da se opustite i zabavite - objašnajva Mur za Huff Post.

Za mnoge najstarije ćerke odgovornost je tolika da ispunjavaju roditeljsku ulogu.

- Mislim da je jedna od stvari za najstarije ćerke to što često nose deo roditeljskog tereta - rekla je Danica Haris, somatski terapeut i trener iz Teksasa.

Ovo posebno može biti tačno kada u porodici ima više od dvoje dece.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU