Nova studija pronalazi još jedan veliki razlog zašto bi trebalo više da spavamo: Da li primećujete sledeće pojave?

Kristina LJubisavljević

06. 07. 2024. 000000 20:00

Foto: Shutterstock

Svi smo se u jednom trenutku osećali usamljeno, neki više, a neki manje. U anketi Američkog udruženja psihijatara iz 2024. godine, oko 1 od 3 odrasle osobe u SAD prijavilo je da se oseća usamljeno najmanje jednom nedeljno tokom prošle godine. Ali istraživanja sugerišu da bi mogao postojati iznenađujući način da se ublaži ovaj osećaj. Studija predstavljena u junu analizirala je vezu između zdravlja sna i usamljenosti među 2.297 odraslih u SAD. Otkrilo je da je dobar noćni odmor povezan sa smanjenjem osećaja usamljenosti. (preporučena količina sna za odrasle je između sedam i devet sati), piše Huff Post.

Svaki učesnik studije popunio je onlajn upitnik za spavanje i bio je ocenjen na De Jong Gierveld skali usamljenosti, koja meri emocionalnu i društvenu usamljenost. „Emocionalna usamljenost“ je u studiji definisana kao nedostatak intimne veze, poput one sa partnerom. „Socijalna usamljenost“ je definisana kao nedostatak šire društvene mreže. Postojala je jača veza između boljeg sna i manje usamljenosti ― posebno emocionalne usamljenosti ― za mlađe odrasle osobe, iako istraživanja nisu bila sigurna zašto.

Da bismo razumeli zašto mlađi uzrast može ojačati vezu između sna i usamljenosti, potrebno je više istraživanja.

- Želim da vidim još studija koje bi potkrepile taj nalaz, jer postoje neke suprotstavljene studije u prošlosti koje su pokazale da godine nemaju nikakve veze sa ovom korelacijom - rekla je Nikol Mošfeg, klinički psiholog za spavanje u Los Anđelesu, za Huff Post.

Zašto bi osećanje usamljenosti moglo biti povezano sa načinom na koji spavamo?

Neka prethodna istraživanja su otkrila da usamljenost može uticati na san osobe, dok su druge pokazale da loš san može dovesti do osećaja usamljenosti.

Iako loše spavanje ne mora nužno dovesti do emocionalnog problema, to ponekad može biti faktor koji doprinosi, smatraju psiholozi.

  Prvo, osoba može biti manje zainteresovana za interakciju sa drugima i povući se iz društvenih interakcija ako nije dobro odmorna. Povrh toga, kada ne spavamo dovoljno da zadovoljimo potrebe našeg tela,

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU