ZA LEPU KOŽU I DUGU KOSU JEDITE 7 NAMIRNICA: Nutricionisti kažu da je vitamin H magični element prirodne nege

Nataša Tutnjević

26. 06. 2024. 000000 21:30

Photo:Shutterstock

Tačno je da lepota dolazi iznutra. Ako želite da imate blistavu kožu i da vam kosa brže raste kose, počnite da jedete hranu bogatu biotinom češe i  prirodno ćete postigli svoje bjuti ciljeve. Nutricionisti preporučuju namirnica bogate biotinom za blistavu kožu i zdravu kosu. Biotin je takođe poznat kao vitamin B7 ili vitamin H, vitamin B kompleksa rastvorljiv u vodi. Posebno je važan za održavanje zdrave kože, kose i noktiju, a zbog svoje uloge u sintezi masnih kiselina koje su neophodne za zdravlje ćelija kože. Leti je takođe važno i da određene preparate ne koristite kad se izlažete suncu.

Biotin je neophodan za nekoliko metaboličkih aktivnosti u telu. Metaboliše masti, ugljene hidrate i proteine, a takođe doprinosi proizvodnji keratina, proteina koji formira strukturu kose i noktiju. Lista namirnica koje je lako integrisati u svakodnevnu ishranu, a imaju mnoge prednosti za zdravlje vašeg tela, kože i kose, prema nutricionistima koje citira Health Shots.

Orasi i semenke


Orašasti plodovi bogati biotinom uključuju orahe, lešnike, bademe i laneno seme. Ne samo da su brza i zasitna užina, već vam obezbeđuju i vitalne hranljive materije za zdravlje vaše kose i noktiju.

Jaja


Jaja su takođe na listi namirnica bogatih biotinom. Odličan su izvor proteina, gvožđa, fosfora i vitamina B. Žumance sadrži visoku koncentraciju biotina. Obavezno uvek dobro termički obradite jaja da biste smanjili rizik od kontaminacije i poboljšali apsorpciju biotina.

Losos


Losos i druge masne ribe su bogati izvori omega-3 masnih kiselina, a njihov unos pomaže u smanjenju upale u telu. Kuvani losos vam daje 5 mikrograma biotina po porciji od 85 grama, što ga čini odličnim izvorom vitamina B.

Pečurke


Pečurke sadrže, pored antioksidanata, minerale poput selena i magnezijuma. Pritom, 5-6 mikrograma biotina je prisutno u svakoj šoljici svežih pečuraka. Pokušajte da uključite pečurke u salate, pomfrit, sendviče i obilne supe.

Avokado


Ovo zeleno i kremasto voće sadrži puno biotina. Avokado je fleksibilan i možete ga dodati u salate i sendviče. Možete ga jesti i u obliku gvakamola. A koristan je za kožu i kosu.

Mahunarke


Mahunarke bogate proteinima, vlaknima i mineralima uključuju grašak, pasulj i sočivo. Kikiriki i soja su dva najveća izvora biotina. Možete kuvati mahunarke, a zatim ih dodati u jela. Takođe mogu činiti osnovu salata i jela.

Slatki krompir


Listu namirnica bogatih biotinom upotpunjuje i slatki krompir, piše Healthline. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima poznatim kao karotenoidi, batat je jedan od najvećih biljnih izvora biotina. Slatki krompir kuvajte dok ne omekša na šporetu ili ga pecte u rerni.

Dnevna potreba za biotinom je 30-100 mg dnevno. Iako je hrana bogata biotinom generalno bezbedna, nema dokazanih neželjenih efekata biotina. Međutim, pazite da ga ne konzumirate u prevelikim količinama.

Sensa 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU