Da li vežbate ujutru ili uveče? Ima razlike

Kristina LJubisavljević

25. 06. 2024. 000000 20:30

Foto: Shutterstock

Da bi se utvrdila korist od uklapanja treninga u određeno doba dana, jedna mala studija obuhvatila je 27 aktivnih žena i 20 muškaraca i izmerila njihov napredak u fitnesu tokom 12 nedelja. Učesnici su počeli na istom osnovnom nivou fitnesa, a studija je pratila razlike u povećanu snage, gubitku abdominalne masti ili salceta na stomaku, i drugih zdravstvenih pokazatelja. Učesnici su takođe imali izbalaniranu ishranu bogatu dobrim nutrijentima.

Prednosti jutarnjeg vežbanja

U ovoj studiji aktivnih ljudi, učesnice koje su završile trening snage ujutru (od 6 do 8 sati) pokazale su ne samo poboljšanje snage donjeg dela tela u vežbama kao što su čučnjevi u skoku, već i značajno smanjenje ukupne masti, uključujući i smanjenje abdominalne masti. 

- Važno je naglasiti da su se povoljne promene u telesnom sastavu dogodile bez promena telesne težine - precizira studija.

Prednosti vežbanja uveče

Što se tiče večernjih vežbi (od 18.30 do 20.30), učesnice ove grupe su imale bolji uspeh u povećanju snage, snage i izdržljivosti gornjeg dela tela.

Što se tiče sastava tela, tj. mišića i masti, žene koje su vežbale uveče i dalje su imale smanjenje ukupne telesne masti, ali manje značajno od svojih kolega na jutarnjem vežbanju.

Umesto toga, utvrđeno je da imaju bolji uspeh sa ukupnim rastom mišića, što može biti korisno uzeti u obzir kada se gledaju ciljevi fitnesa.

„Vežbanje uveče može poboljšati performanse mišića gornjeg dela tela, a možda i poboljšati raspoloženje“, napominju autori studije.

Što se tiče muškaraca, oni koji su vežbali uveče doživeli su istu promenu u sastavu tela kao i grupa za jutarnji fitnes, ali je vežbanje uveče imalo i značajnije smanjenje vrednosti krvnog pritiska, piše mindbodygreen.com.