Kako visoke temperature utiču na mentalno zdravlje? Ne javljaju se samo fizički problemi

Kristina LJubisavljević

23. 06. 2024. 000000 17:00

Foto: Shutterstock

Visoke temperature značajno utiču na naše zdravlje, posebno na naš mozak. Tokom vrelih dana, mozak se suočava sa raznim izazovima koji mogu negativno uticati na naše mentalno stanje i kognitivne funkcije. Povećanje temperature mozga može dovesti do neravnoteže neurotransmitera, što može uzrokovati razdražljivost, anksioznost i smanjenje koncentracije.

Takođe, ekstremne temperature mogu dovesti do dehidracije i gubitka elektrolita, što dalje može uticati na funkcije mozga kao što su pamćenje i donošenje odluka. Pored toga, visoke temperature mogu izazvati i fizičke simptome kao što su glavobolje, vrtoglavice i umor, što dodatno otežava svakodnevne aktivnosti.

Kako se sačuvati?

Da biste ublažili simptome toplotnog stresa i zaštitili svoje zdravlje tokom vrelih dana, važno je ostati dobro hidriran, boraviti u hladovini ili klimatizovanim prostorima koliko je god moguće, i izbegavati naporne aktivnosti u najtoplijem delu dana. Tuširanje hladnom vodom ili korišćenje mokrih peškira takođe može pomoći da se telo rashladi.

Pravilna priprema i pažnja prema svom telu tokom visokih temperatura ključni su za očuvanje zdravlja mozga i celokupnog organizma.

(24sedam)

BONUS VIDEO