Šta ne treba da jedemo i pijemo kada su velike vrućine? Biće nam samo još teže

Kristina LJubisavljević

21. 06. 2024. 000000 11:30

Foto: Shutterstock

Osim prozračne odeće svetlih boja i izbegavanja mesta gde sunce „udara”, još jedan saveznik u ovim nepovoljnim uslovima je naša ishrana.

Posebno, toplota utiče na naše telesne funkcije, uključujući naš metabolizam, varenje i hidrataciju. Kao rezultat toga, ono što odlučimo da jedemo tokom letnjih meseci može pogoršati ili poboljšati naše stanje.

Namirnice koje mogu da nas rashlade leti su one koje imaju visok sadržaj vode. Konzumiranje ove hrane može pomoći u održavanju naše osnovne telesne temperature niskom. S druge strane, konzumiranje masne ili začinjene hrane može nam pogoršati osećaj tokom leta. Ove namirnice takođe mogu podići naš krvni pritisak, zbog čega se osećamo manje produktivnim.

Začinjena i pržena hrana (naročito po toplom vremenu)

Začinjenu i prženu hranu treba izbegavati tokom vrućina jer podižu telesnu temperaturu i izaziva dehidraciju. Konzumiranje ove hrane takođe može dovesti do probavnih smetnji i žgaravice.

Crveno meso

Crveno meso je teško za probavni sistem i podiže telesnu temperaturu. Konzumiranje crvenog mesa tokom vrućeg vremena takođe može dovesti do problema sa varenjem i letargije.

Kafa

Kafu treba izbegavati, jer je kofein koji sadrži diuretik koji može da dehidrira telo. Ispijanje kafe takođe može dovesti do povećanja telesne temperature i znojenja.

Slatka pića

Slatka pića takođe treba izbegavati tokom vrućeg vremena jer sadrže velike količine šećera koji mogu izazvati dehidraciju i podići nivo šećera u krvi. Ova pića se mogu zameniti vodom ili vodom aromatizovanom citrusnim voćem kao što je limun.

Alkohol

Alkohol dehidrira telo i podiže telesnu temperaturu. Takođe može dovesti do toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU