Preminuo Donald Saterlend: Smatra se jednim od najboljih glumaca svih vremena

Kristina LJubisavljević

21. 06. 2024. 000000 10:40

Foto: Profimedia

Donald se smatra jednim od najuspešnijih holivudskih glumaca sa karijerom koja je trajala više od sedam decenija.

- Teška srca vam kažem da je moj otac Donald Saterlend preminuo. Ja lično smatram da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Uloga, dobra, loša ili ružna, on je voleo ono što je radio i radio ono što je voleo, a niko ne može tražiti više od toga - rekao je njegov sin Kifer Saterlend u emotivnoj poruci.

Saterlend se probio na glumačku scenu još kasnih 1960-ih, i iza sebe ima preko 190 snimljenih filmova i serija.

Iako nikada nije dobio neku od velikih filmskih nagrada, osvojio je dva Zlatna globusa za najboljeg sporednog glumca - u filmovima "Citizen X" i "Path to War". Takođe, 2017. dobio je počasnu nagradu Akademije za svoju glumu.

Svoj prvi honorarni posao započeo je sa 14 godina kao dopisnik lokalne radio stanice CKBV. Saterlend je nastavio da studira na Univerzitetu Viktorija, pridruženom koledžu Univerziteta u Torontu, gde je upoznao svoju prvu suprugu Lois Mej Hardvik. Diplomirao je sa dvostrukim smerom inženjerstvo i drama. Saterlend je odlučio da se uputi u Britaniju 1957. gde je studirao na Londonskoj akademiji za muziku i dramsku umetnost. Zatim je proveo godinu dana u pozorištu Pert Repertoar u Škotskoj pre nego što je dobio uloge u britanskim TV serijama i filmovima.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU