SOK OD CVEKLE: Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Kristina Lalić-Spirković

18. 06. 2024. 000000 15:30

Foto: Shutterstosk

Naime, organizam pretvara nitrat u azotni oksid, koji opušta i širi krvne sudove, poboljšavajući protok krvi i snižavajući krvni pritisak. U menopauzi telo drastično smanjuje proizvodnju estrogena, koji, između ostalog, održava nivo ovog oksida.

Tri velike cvekle

Za potrebe studije, tim istraživača testirao je kako sok od cvekle utiče na zdravlje krvnih sudova u menopauzi kod 24 žene u 50-im i 60-im godinama.
Prvo je testiran rad krvnih sudova ispitanica pre nego što su uzimale dve čaše soka od cvekle (70 ml) kao početnu dozu.
Zatim su pile jednu čašu koncentrovanog soka od cvekle svako jutro nedelju dana, pri čemu je svaka porcija sadržavala ekvivalentnu količinu nitrata kao tri velike cvekle.
Nakon nekoliko nedelja, zamoljene su da piju sok od cvekle iz kojeg je uklonjen nitrat. Zatim je još jednom ispitana njihova vaskularna funkcija.
Rezultati su pokazali da svakodnevno ispijanje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšava protok krvi kod ovih žena.

Rezultati su posebno važni za žene koje su ušle u menopauzu budući da uobičajeni tretmani poput hormonske supstitucione terapije mogu sa sobom da nose određene rizike, kao što je moždani udar.

Takođe, istraživanje je važno jer sa menopauzom raste i rizik od srčanih oboljenja. Žene se, naime, nakon smanjenja nivoa estrogena, po stepenu ovog rizika izjednačavaju sa muškarcima.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Nitrati se često dodaju hrani - kao što su prerađeni suhomesnati proizvodi, ali imaju potencijal da povećaju rizik od raka. Međutim, nitrati dobijeni iz biljaka imaju kardiovaskularne prednosti, jer ljudsko telo može da ih pretvori u azotni oksid, što ne može da uradi sa nitratom koji se dodaje mesu.

Povrće dobija nitrate iz zemlje u kojoj se gaji. NJima je posebno bogato zeleno lisnato povrće poput spanaća ili rukole, kao i cvekla, celer i šargarepa.

Istraživanja sugerišu da redovna upotreba ovih namirnica može da pomogne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu "Frontiers in Nutrition".

(Newsweek / Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU