JAJA I MANJA ANKSIOZNOST: Postoji li veza?

Kristina Lalić-Spirković

10. 06. 2024. 000000 18:30

Foto: Shutterstosk

Kada smo izloženi stresnim situacijama, naše telo oslobađa horomone poput adrenalina, dopamina, noradrenalina i kortizola. Stres je okidač za mnoge bolesti a ukoliko je hroničan, utiče čak i na nivo belih krvnih zrnaca, čineći nas podložnijim virusima i bakterijama. Narušava se psihofizičko zdravlje, a time se pojačava i stres, uz moguću anksioznost. Pravilna ishrana je od velikog značaja za borbu sa ovim izazovima. Sledi lista nekih od namirnica koje mogu da budu od pomoći da bolje kanališemo znake hroničnog stresa.

Jaja su prirodni izvor više vrsta vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanata korisnih za dobar odgovor na stres. Pojedine studije su ispitivale pozitivne efekte konzumacije jaja na psihičko stanje i rezultati su obećavajući. Inače, žumance obiluje holinom, mikronutritijentom koji ne sadrže sve namirnice i za koji se smatra se učestvuje u razgradnji holesterola. Pored toga, od pomoći je i u odašiljanju nervnih impulsa, naročito onih koji doprinose kognitivnoj funkciji i sprečavanju gubitka pamćenja u kasnijim godinama života.

Pojedine studije sprovedne na životinjama dokazale su blagotvorno dejstvo holina u podizanju raspoloženja i borbi sa stresom.

(eKlinika)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU