SRPSKO ČUDO ANGELINA TOPIĆ: Osvojila srebrnu medalju u nestvarnoj borbi

Kristina Lalić-Spirković

10. 06. 2024. 000000 12:00

Foto: AP

Iako najmlađa učesnica završnih borbi za odličja, i to ubedljivo, kao jedina koja je rođena posle 2001. (Topićeva je na svet došla 26. jula 2005. godine), izvrsno se nosila sa elitnom konkurencijom.

Rešila je da propusti prvu visinu, 1,82 metra, potom iz prvog pokušaja letela preko letvice i na 1,86, i na 1,90, čime je bila na deobi prvog mesta. Potom je pala na deobu trećeg, jer je 1,93 preskočila iz drugog puta, ali se na vrh vratila u narednom izazovu, iz prve preskočivši preko 1,95.

Do tog njenog skoka, sedam od 12 finalistkinja je već bilo ispalo, a a u sve se (na kratko) uključila i kiša, koja je otežavala nastup skakačicama.

Prvi deo raspleta je počeo baš na 1,95, jer su posle te visine još samo Srpkinja i dve Ukrajinke, šampionka sveta Jaroslava Mahučik i njena sunarodnica Irina Geraščenko, ostale u borbi za odličja.

Na 1,97 Mahučičkova je nastavila da briljira, jer nije napravila kiks. Topićeva je baš tada obezbedila srebro, jer je iz trećeg pokušaja izjednačila lični rekord, dok je Irina Geraščenko treći put bila neuspešna i došla do bronze.

Naša atletska nada je tada rešila da uradi nešto neočekivano. Propustila je visinu od 1,99 i "napavši" 2,01 želela je da pređe u vođstvo. Prosto, držanje koraka za Ukrajinkom bi je, zbog ranijih obaranja letvice, i dalje držalo na drugom mestu, pa je pokušala da nadmaši Mahučikovu. Nije uspela, nijednom iz tri pokušaja (šampionka planete jeste iz drugog), ali je Angelina Topić ispisala sjajnu stranicu istorijske srpske atletike, postavši već sa 18 godina evropska vicešampionka.

(Novosti)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU