LAGANA POSLASTICA SA BRESKVAMA: Pravi izbor za tople dane

Kristina Lalić-Spirković

08. 06. 2024. 000000 14:30

Foto: Shutterstosk

Sastojci:

2 srednje breskve, seckane
sok od 1/2 limuna
95 g šećera
8 graham krekera
200 g slanih pereca
1 kašičica mlevenog cimeta
prstohvat soli
6 kašika putera, rastopljenog
90 ml slatke pavlake
230 g krem sira, omekšanog
30 g grčkog jogurta
1 vanilin šećer
2 srednje breskve za ukrašavanje
2 kašike meda, za ukrašavanje

Priprema:

U malom loncu na srednjoj vatri kuvajte breskve, limunov sok i 2 kašike šećera, često mešajući, dok breskve ne počnu da se razgrađuju, ali zadrže oblik i tečnost postane poput sirupa, 5 do 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko su zrele. Ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu, izmrvite krekere i perece, i prebacite u srednju posudu. Dodajte cimet, veliki prstohvat soli i dve kašike šećera i promešajte da se sjedine. Dodajte puter i dobro izmešajte. Utisnite patišpanj u pleh. Ostavite u frižideru dok ne završite fil. Mikserom umutite slatku pavlaku. Prebacite u drugu posudu. U istoj posudi za mućenje slatke pavlake, umutite krem sir i jogurt dok ne postanu glatki. Dodajte preostali šećer i mutite dok se ne sjedine. Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli i umutite, a potom sve umutite sa šlagom, dok se ne sjedini. Umešajte i kuvane breskve.

Sipajte fil preko patišpanja u ravnomernom sloju. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći. Servirajte kolač sa breskvama i medom.

(Mondo)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU