TRADICIONALNI RECEPT ZA POSNI PASULJ: Moćan ukus koji upotpunjuje fina kupus salata

Kristina Lalić-Spirković

08. 06. 2024. 000000 13:00

Foto: Shutterstosk

Kuvani pasulj je jedno od retkih jela u kojem uživaju sve generacije i koje nikada ni izlazi iz mode. Evo kako da napraviti kuvani pasulj bez mesa, potreban vam je jedan tajni sastojak, a oduševićete i svekrvu.

Sastojci:

500 g pasulja
2 glavice luka (može i više)
3 čena belog luka
500 g šargarepe
1 manji koren celera
1 koren paškanata
1 koren peršuna
1,5 l vode ili supe (po želji i više)
2 dl pasiranog paradajza
So
Biber
1 list lovora
1 ravna kašika slatke začinske paprike
0,5 dl ulja

Priprema:

Pasulj oprati u par voda pa ostaviti da nabubri u vodi preko noći. Ocediti vodu u kojoj je bio. U ekspres loncu (ili nekoj drugoj šerpi) zagrejati ulje i propržiti sitno seckani luk. Količina luka može da bude i veća, kako ko voli. Za to vreme šargarepu iseći na kolutove. Belu zelen na krupnije komade, a celer izrendati.

U šerpu sa omekšalim lukom dodati zgnječene čenove belog luka, svo povrće, so, biber i uz mešanje sve zajedno propržiti još 5 minuta. Na kraju dodati pasulj, lovor, slatku začinsku papriku pa naliti pasiranim paradajzom i vodom (supom). Količina tečnosti treba da bude u skaldu sa tim kakav pasulj vole vaši ukućani i vi. Ako nalivate supom vodite računa da ne presolite jer je supa već slana. Zatvoriti lonac i kada para krene da izlazi utišati vatru i kuvati 30 min. Vreme kuvanja se razlikuje i od sorte pasulja.

Ukoliko kuvate u običnoj šerpi princip je isti samo će kuvanje trajati duže. Kada je kuvanje gotovo pažljivo ispustite paru iz ekspres lonca i servirajte jelo toplo. 

Idealna salata uz ovo tradicionalno jelo je kupus.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU