PEČENA POGAČA: Fina, mekana i sa kačkavaljem (RECEPT)
Potrebno je:
20 gr kvasca
1 kašičica šečera
50 ml ulja
300 ml mleka
1-2 jaja
550-600 gr brašna
150 gr kačkavalja gaude
50 gr maslaca
malo susama soli
Priprema:
Kvasac izmrviti dodati šećer i malo mleka mlakog. Kad nadođe kvasac sipati ostatak mleka dodati jaja i ulje, brašno i malo soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti da nadođe 30 minuta, pa je razmesiti i izdvojiti 10 kuglica po oko 100 gr. Kuglice obrađene rukama pokriti 10 minuta da se ponovo kvasac aktivira. Svaku lopticu razviti u obliku tanjira, premazati tanko puterom, pa presaviti na pola.
U svaki ugao staviti u gornjoj strani pravo po mali pravougaonik kačkavalja savijati testo sa jedne i druge strane ka unutrašnjosti da se sastave na sredini. Svaku lopticu tako. Tepsiju okruglu 26.cm obložiti pek papirom premazati maslacom i ređati u pleh tako da vrhovi idu ka centru, Ostaviti jednu lopticu oblikovati cvet ili samo lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da nadođe pa premazati maslacom i odozgo žumancetom. Posuti susamom. Peći na 180 stepeni C oko sat vremena.
Pred kraj pokriti jer će nasti. Pečenu pogaču pokriti krpom. Uživajte u peni od pogače
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU