PEČENA POGAČA: Fina, mekana i sa kačkavaljem (RECEPT)

Kristina Lalić-Spirković

07. 06. 2024. 000000 12:30

Foto: Printskrin/Youtube

Potrebno je: 
20 gr kvasca
1 kašičica šečera
50 ml ulja
300 ml mleka
1-2  jaja
550-600 gr brašna
150 gr kačkavalja  gaude
50 gr maslaca
malo susama soli

Priprema:
Kvasac izmrviti  dodati šećer  i malo mleka mlakog. Kad nadođe kvasac sipati ostatak mleka dodati jaja i ulje, brašno i malo soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti da nadođe 30 minuta, pa je razmesiti i izdvojiti 10 kuglica po oko 100 gr. Kuglice obrađene rukama pokriti 10 minuta da se ponovo kvasac aktivira. Svaku lopticu razviti u obliku tanjira, premazati tanko puterom, pa presaviti na pola. 

U svaki ugao staviti u gornjoj strani pravo po mali pravougaonik kačkavalja savijati testo sa jedne i druge strane ka unutrašnjosti da se sastave na sredini. Svaku lopticu tako. Tepsiju okruglu 26.cm obložiti pek papirom premazati maslacom i ređati u pleh tako da vrhovi  idu ka centru, Ostaviti jednu lopticu oblikovati cvet ili samo lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da nadođe pa premazati maslacom i odozgo žumancetom. Posuti susamom. Peći na 180 stepeni C oko sat vremena. 

Pred kraj pokriti jer će nasti. Pečenu pogaču pokriti krpom. Uživajte u peni od pogače

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU