ODLOŽENA KOMEMORACIJA GLUMCU HARISU BURINI: Pozorište se oglasilo i otkrilo razloge, a poznato je i mesto i vreme sahrane

Isidora Čolaković

06. 06. 2024. 000000 12:30

Foto: Printscreen/ Instagram - harisburinanajbolji

Komemoracija glumcu Harisu Burini, koja je prvobitno bila zakazana za danas, odložena je iz tehničkih i organizacionih razloga, saopštili su iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

- Uz duboko izvinjenje obaveštavamo pozorišne umetnike i publiku, građane grada Zenice i širu javnost da se komemoracija našem dragom kolegi glumcu Harisu Burini iz tehničkih i organizacionih razloga, kao i zbog dolazaka porodice i prijatelja iz mnogih delova Bosne i Hercegovine i sveta, pomera na petak 7. jun, u 11 sati, a održaće se u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica - naveli su iz pozorišta.

Takođe, poznat je i termin sahrane, koja će se takođe održati u petak, 7. juna, u haremu Čaršijske džamije u Zenici posle džuma namaza, u 13.45. Ukop će se obaviti na groblju Crkvice.

Bosanskohercegovački glumac Haris Burina preminuo je u 61. godini u bolnici u Zenici, preneli su mediji u regionu. Burina je preminuo na odeljenju urgentnog bloka, a ranije mu je dijagnostikovan karcinom, dok je proteklih dana krvario i nije se javljao lekaru.

Haris Burina je bio bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Rođen je 2. februara 1963. u Zenici.

Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu, Odsek za glumu, kao deo druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: "Audicija", "Tetovirano pozorište", "Otac na službenom putu", "Kuduz". Nekoliko godina živeo je u Francuskoj, te osnovao pozorište La Fenêtre (Prozor), u kojem je nastala i njegova predstava "Ptice Sarajeva".

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima "Go West" u režiji Ahmeda Imamovića i "Nafaka" režisera Jasmina Durakovića, a glumio je i u seriji "Lud, zbunjen, normalan".

(Republika)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU