Zašto kraljevska porodica nikada nije oduzela vojvodske TITULE Hariju i Megan? Stručnjaci konačno dali odgovor

Isidora Čolaković

05. 06. 2024. 000000 16:00

Foto: Profimedia

Nazivali su članove kraljevske porodice rasistima, izneli niz šokantnih tvrdnji o kraljici Kamili, princu Vilijamu i Kejt Midlton, okrenuli protiv sebe celo Ostrvo. Pa ipak – ni kraljica Elizabeta ni kralj Čarls nisu im oduzeli titule vojvode i vojvotkinje od Saseksa. Zašto?

Otkako su princ Hari i Megan Markl, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, 2020. godine napustili položaje viših, radnih članova britanske kraljevske porodice i preselili se u Kaliforniju, često se u javnosti može čuti isto pitanje. Zašto im se ne oduzmu titule?

To se naročito glasno pitalo u vreme kada je par počeo da iznosi svoje brojne ispovesti o životu u Engleskoj, dinamici sa ostalim članovima kraljevske porodice i o odnosu kralja Čarlsa, kraljice Kamile, princa Vilijama i Kejt Midlton prema njima.

Ipak, kraljica Elizabeta i potom njen naslednik kralj Čarls III ostajali su nemi na ove komentare, a stručnjaci veruju da bi sve bilo još komplikovanije i išlo naruku Megan Markl ukoliko bi joj bila oduzeta titula vojvotkinje od Saseksa, koju je dobila od pokojne kraljice na svom venčanju.

Šta bi se desilo kada bi princu Hariju i Megan Markl oduzeli titule?

Pod jedan, ponovo bi bila žrtva kraljevske porodice, što je uloga koja joj često pripada u medijima, njenim intervjuima i dokumentarnom serijalu "Megan i Hari" koji je kraljevski par snimio za Netfliks. Pod dva, na neki način bi "bila unapređena" oduzimanjem titule jer bi postala – princeza.

– Mislim da se s njihovim titulama ništa neće dogoditi jer, ako izgube titule, Hari je još uvek rođeni princ, a Megan bi umesto vojvotkinja od Saseksa bila princeza Henri – kaže za The Royal Beat Ingrid Sjuard, glavna urednica lista Majesty Magazine.

Ona veruje da bi to bilo prilično zbunjujuće, naročito za Amerikance, a Sjuardova kaže da oduzimanje titule nije neophodno, iako već četiri godine princ Hari i Megan Markl nisu aktivni članovi kraljevske porodice i ne rade za Krunu.

Princ Hari rođen je kao princ Henri Čarls Albert Dejvid, a titulu princa stekao je samim rođenjem i to je njegovo pravo koje mu se ne može oduzeti i kada bi ga porodica lišila svega. Zato je, tehnički, njegova supruga automatski princeza, i to princeza Henri jer tradicija nalaže da zvanična titula supruge princa nosi i njegovo ime.

Isto pravilo važi i za Kejt Midlton, koja je, strogo govoreći, princeza Vilijam, ali je obično nazivaju princezom od Velsa, dok je pre sticanja ove titule, do smrti kraljice Elizabete II, u medijima predstavljana kao vojvotkinja od Kembridža.

U svakom slučaju, Ingrid Sjuard smatra da će Megan i Hari zauvek ostati vojvoda i vojvotkinja od Saseksa.

– Kraljica im je dala te titule, pa neka ih zadrže – svejedno će uvek biti H. i M. u svakom slučaju – dodala je. – Mislim da je najbolje ostaviti ih na miru, ignorisati ih i pustiti ih da rade šta hoće, što je zapravo ono što Palata i kraljevska porodica i čine.

Kraljevski biograf Tom Kvin tvrdi da su "kralj Čarls i princ Vilijam vodili duge diskusije o oduzimanju titula" princu Hariju i Megan Markl, ali ni on ne veruje da će do toga nekad doći.

– Oni su prestrašeni da će im se to obiti o glavu i da će samo pogoršati situaciju – kaže Kvin. – Poslednje što žele jeste da ti odmetnici imaju još nešto zbog čega bi se žalili. Vilijam i njegov otac znaju da će, čak i bez kraljevskih titula, Megan i Hari nastaviti da putuju svetom kao članovi kraljevske porodice i većina ljudi će ih ipak dočekati s dobrodošlicom.

(Glossy)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU