Birate ime za bebu? Na 3 stavri treba da obratite pažnju

Kristina LJubisavljević

03. 06. 2024. 000000 20:00

Foto: Shutterstock

 Tome treba pristupiti na jedan ozbiljan način ako imamo na umu da će dete celog života nositi svoje ime, pa niko ne želi da se ono toga stidi.

Stručnjak Lorna Marš iz "Bejbi centra" dala je mamama i tatama savet na koje tri stvari da obrate pažnju kada biraju ime za dete.

1. Razmislite kako zvuči ime

Razmislite o tome da li će ime o kojem razmišljate pristajati detetu i kada poraste, kao i kako će zvučati kada ga izgovarate u različitim situacijama. Takođe, ne zaboravite da uz ime uvek izgovorite i prezime, kako biste videli da li se uklapa – neko ime je lepo samo po sebi, ali uz određena prezimena zvuči potpuno drugačije.

2. Razmislite da li je popularno

Savet stručnjaka je da ne birate baš ona najpopularnija imena koja će imati mnogo dece, ali odluka je svakako na vama. Takođe, ne treba ni da bežite od klasičnih imena, kaže Lorna Marš.

NJen savet je svakako da nađete balans koji vama odgovara između popularnih i klasičnih imena.

3. Razmislite o nadimcima

Pre nego što se odlučite za ime, razmislite i o tome kakav nadimak može da se da na osnovu njega. Ponekad zbog toga može da nastane zadirkivanje među decom ili možda postoji šansa da dete dobije nadimak koji se vama ne sviđa – na primer, mnoge Marije ljudi zovu Maja ili Mara.

(Yumama)

BONUS VIDEO