ČIME DA ZAMENITE JAJA U RECEPTU? U jelu se neće osećati razlika, a idealni za dane posta

Kristina Lalić-Spirković

08. 06. 2024. 000000 16:30

Foto: Shutterstosk

Postoji više zamena koje vezuju, zgušnjavaju ili podižu smesu, tj. deluju poput kvasca. Mi vam donosimo osnovne zamene kao i neke dodatne, koje vam u vreme posta mogu pomoći u pripremi slanih i slatkih jela.

1. Osnovne zamene

1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)

1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba

1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode

1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode

1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

2. Dodatno

-Zamenite jaje lanenim semenom

Napravite tzv "laneno jaje". Pomešajte kašiku lana sa tri kašike ključale vode pa pustite da odstoji 10 minuta. Dobićete smesu poput belanceta.

-Zamenite jaje čija semenkama

Pomešajte kašiku mlevenog čija semena sa tri kašike vode pa ostavite da odstoji 20 minuta.

-Zamenite jaje gaziranom vodom

U palačinkama možete da dodate 1/4 šoljice gazirane vode umesto jajeta.

-Akvafaba

Najsličnija belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.

(Alo)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU