STVARI koje DNEVNA SOBA treba da ima: Dizajn treba da bude privlačan i udoban

Kristina Lalić-Spirković

01. 06. 2024. 000000 18:30

Foto: Shutterstosk

Ovo je top 5 zahteva koje treba da ispuni

Nađite fokus

U svakoj dobro dizajniranoj sobi potrebna je fokalna tačka. To može da bude poseban komad nameštaja, umetničko delo, kamin... Ona privlači pogled, zaokružuje dizajn i daje osećaj kohezije. I ne, to nije televizor.

Raznoliko sedenje

Soba treba da ima osnovni komad za sedenje poput kauča ili ugaone garniture, ali i neke dodatne komade poput fotelja i taburea raspoređenih tako da deluju opuštajuće i podstiču komunkaciju. Uz to, soba vizuelno deluje interesantnije, a gosti imaju veću mogućnost izbora, pa će im biti prijatnije.

Boje su ključne

Ne zaboravite moć boja pri uređenju prostora. Pratite pravilo 60–30–10 da biste stvorili savršenu ravnotežu. To znači da 60 procenata treba da zauzimaju dominantne boje, 30 procenata sekundarne boje i 10 procenata akcentne nijanse. Tih 60 procenata može biti boja vaših zidova ili kauča, 30 procenata mogu biti zavese ili tepih, a preostalih 10 mogu biti manji komadi ili dekoracije.

Tepih

Tepisi definišu prostor za sedenje u dnevnoj sobi i stvaraju mekani dodir pod nogama. Udoban tepih je neophodan za svaku dnevnu sobu, jer tu provodite većinu svog vremena. Tepih treba da bude dovoljno veliki da na njemu stoje kauč i sto za kafu.

Dobro osvetljenje

Čak i ako vaša dnevna soba ima puno prirodnog svetla, i dalje vam je potrebno dodatno osvetljenje, posebno ako prostor koristite noću. Odgovarajuće osvetljenje je bitno i za funkcionalnost i za ambijent. Centralno i dodatna svetla daju fleksibilnost i mogućnost da kreirate željenu atmosferu.

Lični dodir

Kako dnevna soba nije izložbeni prostor, dodajte i lične detalje koji će naglasiti vašu energiju i personalizovati prostor. To može da bude bilo šta što volite, biljke, sveće, slike.

(Blic)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU