8 rečenica koje roditelji ne treba da govore tinejdžeru: Imaće suprotan efekat

Kristina LJubisavljević

28. 05. 2024. 000000 19:30

Foto: Shutterstock

Ponekad se verovatno zapitate i da li vas uopšte čuje ili se samo pravi da vas sluša, mada ponekad na osnovu prevrtanja očima znate da vas ipak čuje.

Ipak, jako je važno da i u ovom, stručnjaci kažu najizazovnijem periodu roditeljstva, razgovarate sa svojim detetom, ali evo šta nikada ne treba da mu kažete prema mišljenju stručnjaka.

1. Nije to tako strašno

Nešto što vama deluje beznačajno je vašem tinejdžeru možda veoma važno, a ovom frazom koju roditelji često izgovaraju zapravo "trivijalizujete osećanja svog deteta", kaže stručnjak za roditeljstvo Trejsi Beksli.

To čini da se vaše dete oseća kao da ga ne razumete, što može da ga navede na pogrešan zaključak da su njegova osećanja prenaglašena ili nisu dobrodošla. Zbog svega toga, možda će u budućnosti oklevati da vam se obrati u nekim situacijama, a to nije ono što želite.

"Vidim da ti je ovo važno, hajde da porazgovaramo o tome šta se dešava", predlaže stručnjak Baksli umesto ove fraze.

2. Zašto nisi više kao tvoj brat/sestra/prijatelj

Poređenje deteta sa drugima je bolno u bilo kom uzrastu, a poslednje što želite je da jednom tinejdžeru pošaljete poruku da nije dovoljno dobar. Klinički psiholog Nanika Kur ističe da je utoliko teže što ovakvo poređenje dolazi od roditelja, te da umesto toga "cenite njegovu individualnost i prihvatite jedinstveni put njegovog razvoja".

3. Trebalo bi da...

"Nikada ne započinjite savetom razgovor sa tinejdžerom", savetuje psihijatar Frend Anderson. "NJima je važno da osete da ih slušate, vidite i prihvatate", kaže dr Anderson, savetujući da u razgovoru slušate šta vam dete govori i da pokažete radoznalost prema njegovom iskustvu, a tek kada vaš tinejdžer ispriča sve što je imao, možete ga upitati da li želi da čuje vaše mišljenje.

Psihijatar ističe da ukoliko postavljate pitanja poput: "Šta misliš da treba da uradiš?" ili "Kako je trebalo da reaguješ?", time ćete zapravo podstaći dete da samo dođe do nekog rešenja.

4. Uživaj sada, dok nemaš prave probleme u životu

Iako to jeste istina sa vaše tačke gledišta, imajte na umu da su problemi i situacije sa kojima se vaše dete sada suočava za njega vrlo stvarni i ozbiljni. Ova fraza koju roditelji prilično često govore zapravo nipodaštava iskustva koja tinejdžer ima u tom uzrastu, a osim toga, može da izazove i brigu zbog toga šta ga čeka u budućnosti, tj. kakvi su to problemi odraslih.

"Takve izjave mogu da učine da se osećaju bespomoćno jer ako im je tako teško sada, kako li će tek biti kada dođu pravi problemi i neke ozbiljne odgovornosti", upozorava terapeutkinja Silvija Kaminski.

5. Neodgovoran si, šta je s tobom

Ne samo što ova fraza može da povredi osećanja vašeg tinejdžera, već mu i ne daje nikakvu informaciju o tome šta je mogao da uradi drugačije ili kakva je posledica onoga što je uradio.

Naravno, to ne znači da ne smete da kritikujete svoje dete, samo bi to trebalo da uradite na drugačiji način, kaže klinički psiholog Kur i navodi primer: "Zaista sam frustrirana onim što se desilo ovde. Hajde da razgovaramo o tome kako da zajedno rešimo ovu situaciju".

6. Ovim tempom nikad ništa nećeš postići

Roditelji ovu frazu najčešće izgovaraju kako bi motivisali dete, ali psiholog Kur ističe da je to zapravo napad na samopoštovanje deteta, te da ovakav pristup može da podstakne anksioznost i nesigurnost, kao i da ih obeshrabri da prate svoje snove.

Umesto da kažete ovako nešto, njen savet je da svoju frustraciju ostavite po strani, a da detetu uputite reči podrške: "Verujem u tebe. Znam da možeš da rešiš ovo".

7. Nije važno šta drugi misle o tebi

Iako možda zaista tako mislite, verovatno znate i da je vašem tinejdžeru veoma stalo do toga šta vršnjaci misle o njemu. "Oni nisu imali vremena da razviju veštine koje su povezane sa osećanjima povezanim sa mišljenjem njihovih vršnjaka", kaže terapeutkinja Vanesa Brejden.

Ukoliko je vršnjak vašeg deteta rekao nešto što ga je povredilo, pokušajte da kažete nešto čime ćete mu dati do znanja da uvažavate njegova osećanja, ali mu i ponuditi drugu perspektivu, na primer: "Žao mi je što to čujem. Nije lako imati 16 godina. Ponekad ljudi kažu neke stvari koje ne misle jer im je teško ili imaju loš dan. U redu je da se osećaš loše, ali zapamti da si ti više od nečijeg lošeg dana".

8. Ma, dobro si

Iako je to generalno tačno, ako se vaše dete ne oseća dobro tog trena, ova fraza umanjuje njihova osećanja.

Elen Galinski, autorka knjiga o roditeljstvu, savetuje roditeljima da emocije svojih tinejdžera posmatraju kao sastavni deo njihovog rasta, umesto da na njih gledaju kao na problem koji treba da izbegnu.

Dakle, umesto da mu poručite ovom frazom da njegova osećanja nisu važna, pokušajte nešto ovako: "Deluješ mi uznemireno. Hoćeš li da razgovaramo o nečemu?"

Imajte na umu da su tinejdžeri veoma osetljivi, iako spolja možda deluje kao da ih ništa ne dotiče, tako da uvek dvaput razmislite koju poruku im šaljete kroz neke uobičajene fraze. 

(Yumama)

BONUS VIDEO