DIJETA MIRKE VASILJEVIĆ: Posle svake od četiri trudnoće, prešla je na ovaj režim - kilogrami su nestali kao rukom odnešeni

Isidora Čolaković

24. 05. 2024. 000000 17:00

Foto: Ataimages.rs/ A.A, Shutterstock

U ishrani poznate glumice su nakon trudnoća bile zastupljene raznovrsne namirnice, zahvaljujući čemu telo dobija neophodne hranljive materije u procesu mršavljenja

Poznata glumica Mirka Vasiljević godinama spada u najlepše žene naše javne scene, a njen stas ostaje manje-više isti uprkos tome što je mama četvoro dece.

Ona s fudbalerom Vujadinom Savićem ima sinove Andreja i Mihajla i ćerke Andrijanu i Aniku, a trudi se da balansira poslovni i porodični život, pa s vremena na vreme imamo priliku da je vidimo na gradskim dešavanjima.

Mirka u svakoj prilici izgleda vrlo vitko, a jednom prilikom je ispričala kako čuva svoju figuru i nakon četiri trudnoće. Ona je istakla da je u drugom stanju uglavnom dobijala isti broj kilograma.

– Prva trudnoća je baš bila sa 20 godina kada sam još bila devojčurak. Posle toga se već telo malo formiralo u oblik žene. Sećam se da sam u sve tri trudnoće dobila po 10 kilograma – ispričala je u jednom intervjuu i dodala da je posle prva tri porođaja imala uvek po pet kilograma viška.

Što se tiče treninga, vežba kada ima vremena zbog brojnih obaveza, a oko ishrane i vežbanje se konsultuje s trenerom i potom sa suprugom Vujadinom.

Ishrana Mirke Vasiljević

Jednom prilikom ispričala je na koji način se hrani nakon svakog porođaja, a objasnila je da joj je važno da joj dan počne tanjirom punim proteina.

– Moj doručak nekada bude dobro kvalitetan: pa tu budu i jaja i neka šunka sa strane. Ali gledam da onda ne jedem hleb uz to – istakla je Mirka svojevremeno za Ženu.

Kada je reč o ručku, glumica kombinuje salate s proteinima životinjskog porekla.

– Ručak uglavnom bude meso sa nekim salatama ili riba, ja sam neko ko voli da proba svašta – rekla je ona i objasnila da preferira lakšu večeru.

– Večera stvarno treba da bude apsolutno lagana - da kada pojedete večeru, maltene ne osetite da ste je pojeli. I najbolje bi bilo da večerate do sedam, osam sati uveče. Ili najbolje – idite da spavate pa ćete zavarati glad, pa ujutru, kada se probudite, može jači doručak – objasnila je tada glumica.

Dijeta Mirke Vasiljević po danima
 

DAN 1

Doručak: kajgana sa šampinjonima, 30 g ražanog hleba i 250 ml jogurta ( 1,5% mlečne masti).

Potrebno je: 2 jaja, 100 g šampinjona, 2 kafene kašike ulja, 100 g paradajza.

Priprema: umutiti jaja. Iseckati šampinjone i paradajz. Pomešati sa jajima. Sipati ulje u tiganj i zagrejati ga. Dodati smesu. Lagano prižiti.

Užina: 150 g sezonskog voća po izboru i 20 g pečenih badema.

Ručak: piletina sa tikvicama, plavim patlidžanom i paprikom.

Potrebno je: 200 g belog mesa, 100 g crvene paprike, 100 g tikvica, 100 g plavog patlidžana, kafena kašika maslinovog ulja.

Priprema: u dublji zagrejani tiganj sipati maslinovo ulje, tikvice, patlidžan, papriku isečene na kockice pa propržiti dok povrće ne omekne (10 minuta). Dodati so, biber, ruzmarin. Izvaditi povrće iz tiganja i ostaviti sa strane. U istom tiganju ispeći piletinu iseckanu na kockice. Kada se piletina ispeče, sjediniti je sa povrćem.

Večera: mediteranska salata.

Potrebno je: 2 šolje iseckane zelene salate, 100 g krastavca, 100 g crvene paprike, ¼ crvenog luka, 20 g maslina, 30 g feta sira, 100 g paradajza, konzerva tunjevine, kafena kašika ulja, limunov sok, himaljska so.

Priprema: sipati sastojke u činiju i promešati ih. Začiniti salatu kafenom kašikom ulja, imunovim sokom i himalajskom soli.

DAN 2

Doručak: kajgana sa tikvicama, ćuretinom i parmezanom, parče ražanog hleba i šolja jogurta.

Potrebno je za kajganu: 3 belanca jaja, 100 g rendanih tikvica, 50 g ćurećih prsa, 2 kafene kašike ulja, 20 g parmezana.

Priprema: umutiti belanca, sjediniti sa tikvicama i ćurećim prsima. Dodati parmezan (ili ga stavite na kraju preko kajgane). Ulje zagrejati u tiganju. Sipati smesu i propržiti.

Užina: 150 g sezonskog voća po izboru.

Ručak: 150 g grilovanog pilećeg belog mesa sa spanaćem.

Za smesu od spanaća potrebno je: 300 g spanaća, 20 g belog luka, 120 ml mleka, 10 g integralnog brašna, kafena kašika ulja.

Priprema: iseckati spanać i luk. Zagrejati mleko, dodati brašno, ulje i povrće. Kuvati dok se masa ne zgusne.

Večera: tuna salata.

Potrebno je: 1,5 šolja miksa zelene salate, rukole i spanaća, konzerva tunjevine, 100 g crvene slatke paprike, 100 g paradajza, 100 g krastavaca, 20 g maslina, kafena kašika maslinovog ulja, limunov sok, himalajska so.

Priprema: promešati sastojke. Začiniti kafenom kašikom maslinovog ulja, limunovim sokom, himalajskom soli.

DAN 3

Doručak: jaja sa paprikom i ćurećim prsima i salata.

Potrebno je: 2 jaja, 250 g crvene paprike, 2 kafene kašike ulja, 100 g kockica ćurećih prsa.

Priprema: propržiti papriku na ulju pa dodati ćureća prsa i jaja.

Sastojci za salatu: 1,5 šolja miksa zelene salate, mladog spanaća, rukole. Za dressing: kašičica maslinovog ulja i limunov sok.

Priprema: promešati sastojke i preliti dresingom.

Užina: voćni jogurt.

Potrebno je: 150g sezonskog voća po izboru i 1/2 šolja jogurta.

Priprema: izblendirati sastojke.

Ručak: 150 g grilovanog pilećeg belog mesa, salata od šargarepe.

Za salatu je potrebno: 1,5 šolja rendane šargarepe, korijander ili drugi svež začin (peršun), 15 g iseckanih pistaća. Dresing: ⅓ kašičice kima, sok od limuna, supena kašika ulja, cimet, aleva paprika.

Priprema: sipati sastojke u činiju, promešati ih i preliti dresingom.

Večera: šarena krompir salata.

Za salatu je potrebno: 220 g kuvanog krompira, krastavac, paradajz, šolja miksa crvene, žute i zelene paprike babure, crveni luk ili praziuluk, 15 g maslina. Dresing: 15 ml sirćeta/soka od limuna, 1,5 kašika ulja, so, biber.

Priprema: pomešati sastojke i preliti dresingom.

DAN 4

Doručak: omlet i salata.

Za omlet je potrebno: 2 jaja, kafena kašika ulja, 60 g mladog sira.

Priprema: promešati jaja i sir. Propržiti ih na ulju.

Za salatu je potrebno: 200 g paradajza, 200 g krastavca, 20 g feta sira, ½ kafene kašike ulja.

Priprema: iseckati sastojke, promešati i začinit uljem.

Užina: 150 g sezonskog voća po izboru.

Ručak: pileći bataci sa musom od karfiola.

Potrebno je: 3 pileća bataka, mešavina začina za piletinu, ½ šolje brokolija, 2 šargarepe, ½ male glavice karfiola, kašika putera, kašika suvih začina (bio začin).

Priprema: zagrejte pećnicu na 180 ° C. Stavite začinjene batake u pleh (na papir za pečenje) i pecite 30-40 minuta. Kuvajte karfiol dok ne mekane, ocedite, dodajte maslac i suvo povrće pa izblendirajte. Servirajte uz kratko prokuvan (blanširan) brokoli i šargarepu.

Večera: krem supa od kukuruza.

Potrebno je: kašika maslinovog ulja, 100 g krompira, 100 g kukuruza šećerca, 300 ml bistre supe od povrća, 4 kašike pavlake, so, crni biber, malo vlašca za dekoraciju.

Priprema: kuvajte kukuruz, krompir i sitno iseckan luk u mešavini supe i mleka. Začinite solju i biberom. Kada je povrće skuvano, izblendirajte ga (zajedno sa tečnošću). Pred služenje dodajte pavlaku i vlašac.

DAN 5

Doručak: salata sa jajima i sirom i 250 ml jogurta/kiselog mleka.

Potrebno je: 2 kuvana jaja, 50 g mladog sira, 2 šolje zelene salate, 100 g paradajza, praziluk po želji, kafena kašika ulja, limunov sok, himalajska so

Priprema: iseći jaja, sir i paradajz na sitne komade. Dodati zelenu salatu i praziluk (sitno iseckan). Začiniti uljem, limunovim sokom i himalajskom solji.

Užina: 150 g sezonskog voća po izboru.

Ručak: brokoli sa piletinom.

Potrebno je: 200 g brokolija, kafena kašika ulja, 50 ml pavlake sa 12% mlečne masti, 100 g pilećeg belog mesa, kafena kašika ulja, 20 g parmezana.

Priprema: ispeći meso, pa u istom tiganju izgrilovati brokoli. Pomešati kockice mesa, brokoli pavlaku i parmezan.

Večera: salata duga sa tunjevinom.

Potrebno je: 1 šargarepa, 1 krastavac, šolja crvenog kupusa, ½ praziluka, šolja zelene salate, 10 g semenki bundeve, kašika ulja, ½ kašike čili sosa, ½ kašike limunovog soka, ½ konzerve tunjevine.

Priprema: iseckati povrće, staviti u činiju, dodati zelenu salatu i tunjevinu. Promešati. Začiniti uljem, čili sosom i limunovim sokom. Dodati semenke bundeve.

(NajŽena)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU