ORIGINALNI RECEPT ZA VOJNIČKI PASULJ IZ JNA: Trik je u ovom mesu, koje se inače ne dodaje

Kristina Lalić-Spirković

23. 05. 2024. 000000 19:30

Foto: Shutterstosk

Takođe, posebnost ukusa daje mu i zaprška koju dodajete tek pred kraj, kada ujedno i treba da, prvi put, promešate pasulj jer bi se, u suprotnom, zrna mogla raspasti i pretvoriti u kašu.

Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj, piše 021.rs.

Sastojci:

120 g pasulja
8 g brašna
25 g crvenog luka
1 čen belog luka
10 g šargarepe
kašika koncentrata paradajza
100 g goveđeg mesa
20 g masti ili ulja
na vrh noža tucane paprike
na vrh noža bibera
prstohvat sušenog peršunovog lista
jedan lovorov list
so

Priprema:

Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom (1-3 sata ili preko noći) na hladnom mestu.

Zatim ga ocedite, prespite u lonac ili duboku šerpu, ponovo nalijte hladnom vodom i kuvajte dok ne proključa (narednih od 10 do 15 minuta).

Dinstajte povrće

Dok čekate da pasulj provri, na polovini dobro zagrejane masti dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, prethodno narendanu ili izrezanu na sitnije kockice. Propržite dok malo povrće malo ne omekani, a onda dodajte goveđe meso, koje prethodno treba odvojiti od kostiju i narezati na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.

Dodajte ostatak povrća u pasulj

Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, dodajte dinstanu smesu, pa prelijte toplom vodom da svi sastojci budu potopljeni, a zatim kuvajte dok sve ne omekša, uz dolivanje tople vode po potrebi.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU