POSLASTICA KOJA PRVA PLANE SA POLICA: Slatko od CELIH JAGODA idealno je za svakog (RECEPT)

Kristina Lalić-Spirković

18. 05. 2024. 000000 15:30

Foto: Profimedia

Iako na prvi pogled mnogi ne prave razliku između džema i slatkog, kada ispratite ovaj recept i napravite slatko od omiljenog voća - jagoda, razlika će vam biti očigledna jer će jagode ostati cele, a smesa, odnosno saft drugačije i tečnije strukture od onog u tegl isa džemom.

Sastojci za slatko od jagoda:

1,5 kilogram jagoda
300 grama meda, najbolje bagremovog
1 štapić vanile
1 kesica želatina
1 limun
oko 50 mililitara vode

Priprema:

Jagode, najpre, dobro operite i očistite od peteljki. Stavite ih u šerpu ili duboku posudu i prelijte isceđenim limunom i medom. Kuvajte ih na tihoj vatri, dok ne puste vodu, sve vreme skidajući penu. Oprezno i polako mešajte kako bi jagode sačuvale oblik što više.

Zatim, pomešajte želatin sa 50ml vode, razmutite, pa sačekajte da počne da "radi", a onda ga sipajte u šerpu sa jagodama.

Dodajte vanilu i ostavite još koji minut da vri, potom sklonite sa vatre. Gotovu smesu sipajte u prethodno zagrejane tegle. Na kraju, jagode u tegli možete "pritisnuti" kojim kolutom limuna, ukoliko više volite slatko-kiseli ukus.

Tegle čuvajte naopako, bar prvih nekoliko sati.

Prijatno!

(Espreso)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU