Hrskavi voćni kolač kojim ćete obradovati sve goste: Idealan za proleće (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

16. 05. 2024. 000000 15:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 15 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • korica limuna
  • 50 g maslaca
  • 4 lončeta brašna (lonče od 200 g)
  • malo maslaca za premazivanje
  • 50 g brusnice
  • 50 g suvog grožđa

Priprema:

U lončić izmrviti kvasac u mlako mleko i ostaviti da stoji dok ne zapeni. U drugoj vanglici, umešati jaja, koricu limuna i šećer. Spojiti smesu kvasca sa smesom jaja i dobro promešati.

Postepeno dodavati brašno mokrim sastojcima i mešati dok se ne formira meko testo. Mešati testo na posutoj površini nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično.

Staviti testo u podmazanu vanglu, prekriti folijom za pecivo i ostaviti da naraste na toplom mestu 30 minuta.

Zagrejati rernu na 180°C . Podmazati dva manja okrugla pleha za pečenje. Na lako posutoj površini, razvaljati testo u veliki pravougaonik. Ravnomerno rasporediti rastopljeni ili omekšani maslac preko testa. U maloj šerpici, pomešati sušene brusnice i sušeno grožđe. Preliti toplom vodom 5 minuta, zatim procediti i osušiti.

Posuti brusnice i sušeno grožđe preko testa. Počevši od duže ivice, čvrsto umotati testo u rolnu. Prepoloviti rolnu po dužini. Uzeti jednu polovinuu i nežno je iskreniteda napravite spiralni oblik, sa sečenom stranom okrenutom prema napolju. Saviti kraj prema dole, kako biste napravili kružni oblik. Ponoviti sa drugom polovinom testa.

Staviti oblikovane spirale testa u podmazane kalupe za veće mafine. Prekriti folijom za pecivo i ostaviti testo još 15 minuta. Na kraju premazati testa žumancetom.

Peći na 180 stepeni C 5 minuta. Za kraj možete da pospete šećerom u prahu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU