UKUS SLAVNIH: Sinatra "SULTAN" I OD ARTIČOKE
"Sultan" je poznat po svojoj ljubavi prema italijanskoj kuhinji, a posebno je cenio jela koja su mu pružala osećaj udobnosti i zadovoljstva. LJubav prema hrani bila je odraz njegovog italijanskog porekla i životnog stila koji je uživao. Iako ne postoje direktne izjave samog Sinatre, omiljeno jelo legendarnog Franka bilo je specijalitet restorana Patsy"s : artičoke po receptu Patsy Scognamillo, poznate kao "Carciofi alla Romana". On to nikada nije porekao.
Artičoke po receptu Patsy Scognamillo:
Sastojci:
4 velike artičoke
2 šolje pilećeg bujona
1 šolja svežeg peršuna, sitno iseckanog
8 čenova belog luka, sitno iseckanog
1 šolja prezli
1 šolja sveže rendanog parmezana
So
sveže mleveni crni biber
1/4 šolje maslinovog ulja
1/4 šolje sveže isceđenog limunovog soka
Priprema:
Artičokama odsecite vrhove i stabljike, pa ih očistite od spoljnih tvrdih listova. U velikoj šerpi zagrejte pileći bujon do ključanja. U međuvremenu, u maloj činiji pomešajte peršun, beli luk, prezle, parmezan, so i biber. Napunite artičoke mešavinom začina i prezli. Stavite artičoke u bujon, smanjite vatru i kuvajte poklopljeno oko 45 minuta. Izvadite artičoke iz bujona i prelijte ih mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
Ovo jelo možete servirati toplo ili hladno, kao predjelo ili glavno jelo. Uživajte u pripremi i degustaciji ovog klasičnog jela koje je osvojilo srce jedne od najvećih muzičkih ikona.