UKUS SLAVNIH: Sinatra "SULTAN" I OD ARTIČOKE

Kristina Lalić-Spirković

15. 05. 2024. 000000 08:30

 "Sultan" je poznat po svojoj ljubavi prema italijanskoj kuhinji, a posebno je cenio jela koja su mu pružala osećaj udobnosti i zadovoljstva. LJubav prema hrani bila je odraz njegovog italijanskog porekla i životnog stila koji je uživao. Iako ne postoje direktne izjave samog Sinatre, omiljeno jelo legendarnog Franka bilo je specijalitet restorana Patsy"s : artičoke po receptu Patsy Scognamillo, poznate kao "Carciofi alla Romana". On to nikada nije porekao.

Artičoke po receptu Patsy Scognamillo:

 

Sastojci:
4 velike artičoke

2 šolje pilećeg bujona

1 šolja svežeg peršuna, sitno iseckanog

8 čenova belog luka, sitno iseckanog

1 šolja prezli

1 šolja sveže rendanog parmezana

So

 sveže mleveni crni biber

1/4 šolje maslinovog ulja

1/4 šolje sveže isceđenog limunovog soka


Priprema:
Artičokama odsecite vrhove i stabljike, pa ih očistite od spoljnih tvrdih listova. U velikoj šerpi zagrejte pileći bujon do ključanja. U međuvremenu, u maloj činiji pomešajte peršun, beli luk, prezle, parmezan, so i biber. Napunite artičoke mešavinom začina i prezli. Stavite artičoke u bujon, smanjite vatru i kuvajte poklopljeno oko 45 minuta. Izvadite artičoke iz bujona i prelijte ih mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
Ovo jelo možete servirati toplo ili hladno, kao predjelo ili glavno jelo. Uživajte u pripremi i degustaciji ovog klasičnog jela koje je osvojilo srce jedne od najvećih muzičkih ikona.