Znakovi da vaša koža DOBRO STARI: Dermatolozi ovo uvek prvo primete

Kristina LJubisavljević

12. 05. 2024. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Proces starenja može izgledati različito od osobe do osobe, i mogu postojati određeni uočljivi signali da ste se dobro brinuli o svom telu tokom mladosti.

Dermatolog dr Hedli King kaže da će faktori načina života kao što su raspored spavanja, rutina vežbanja i stres takođe doprineti starenju vaše kože.

Znakovi da vaša koža zapravo dobro stari.

Vaša koža brzo zarasta od povreda

Kada je u pitanju zarastanje rana to može lako pokazati zdravlje vaše kože i kako ona stari. Ako se vaša koža zaceli brzo nakon povreda, u roku od nedelju dana (u zavisnosti od težine povrede) to znači da vaša ishrana ima dovoljno proteina da pomogne u zaceljivanju rana,  zdrav imuni sistem i dobre gene, piše Huff Post.

Tekstura vaše kože je glatka

Ako vam je koža glatka većinu vremena, to je dobar znak. Ovo je najverovatnije zbog nedostatka oštećenja od sunca, kao i hidrirane kože. Često, onima koji imaju suvu kožu i imaju ljuskave mrlje nedostaje hidratacija, što sprečava da koža bude glatka.

Još uvek imate bucmaste obraze ili volumen na licu

Ako vaše lice zadržava volumen lica ili masnoću kako starite, to je veoma dobar znak. King kaže da su faktori koji u velikoj meri utiču na vaš volumen lica su kao što je zlaganje suncu i drugi spoljašnji faktori starenja, mogu da ubrzaju gubitak zdravih elastinskih vlakana u našoj koži, povećavajući opuštenost i smanjujući elastičnost.

Nijansa vaše kože ima minimalnu promenu boje

Dermatolozi se slažu da ako imate minimalan broj sunčanih mrlja, to znači da je tokom vašeg života vaše kumulativno izlaganje suncu bilo minimalno i da ste uradili sjajan posao u zaštiti kože. Opšte je poznato da sunce jednostavno nije dobro za vašu kožu.

- Svakodnevno pametno ponašanje prema suncu je jedna od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo da pomognemo našoj koži da dobro stari - objasnio je King, piše Huff Post.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU