RECEPT ZA SALATU OD MANGA I AVOKADA: Sveže, kiselo-slatko i pikantno jelo koje vas vodi u tropski raj

Nataša Tutnjević

12. 05. 2024. 000000 17:00

Photo:Shutterstock

Ima nečeg zaista posebnog u svežim, živahnim i ukusnim salatama koje teraju naša nepca da zaplešu. Danas imamo divan recept koji će vas odvesti u tropski raj: salatu od avokada i manga, oličenje svežine i harmonije ukusa - ona je i kisela, i slana, i ljuta, i slatka... Božanstvena! Imamo samo savet da, kada birate mango i avokado, uverite se da su zreli, ali ne previše mekani, to će salati dati savršen spoj slatkoće i kremastosti.

2 zrela manga
2 zrela avokada
1/2 glavice crvenog luka
1/4 šolje svežeg peršuna ili korijandera ili mente
1 ljuta papričia
sok 1 limete
so i biber, po ukusu
orašasti plodovi: kikiriki, badem, indijski orah
možete i ananas i papaja


Priprema


Oljuštite mango i izvucite meso avokada, pa ih isecite na kockice. Iseckajte crveni luk i ljutu papričicu. Sve ubacite u veliku posudu za mešanje, pa nežno promešajte.
Prelijte salatu sveže ceđeni sok od limete, začinite solju i biberom, pa opet nežno promešajte kako ne bistei zgnječili avokado i mango.
Pokrijte činiju i ostavite salatu u frižideru najmanje 30 minuta da se ukusi spoje. Da avokado ne bi oksidirao, pokrijte površinu salate plastičnom folijom pre zatvaranja.
Ako želite više ljutine, ostavite semenke u papričici ili dodajte još jednu papriku. Peršu možete zameniti  korijanderom ili mentom za malo drugačiji ukus. Čak možete dodati ananas narezan na kockice ili papaju za tropsku slatkoću.
Pospite malo tostiranih orašastih plodova, poput badema ili indijskih oraa, za dodatnu hrskavost. Salatu je najbolje konzumirati svežu, ali je možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 2 dana. Salatu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Sensa 

Bonus vudeo:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU