RECEPT KREMASTE PRINCES KROFNE: Svaki zalogaj se topi u ustima a ukus vraća u detinjstvo
Ako su odavno odomaćene na našim stolovima, princes krofne su zapravo francuska poslastica, a širom sveta su poznate pod još jednim imenom – profiterole. Danas ih možete kupiti u marketima za pravljenje u instat varijanti, ali domaće su domaće. S obzirom da im je testo relativno neutralnog ukusa, neki ih čak prave i „u slano“, odnosno pune ih ruskom ili nekom drugom, sličnom salatom. Ipak, prah šećerom posute, s filom koji miriše na vanilu i osnovnim svojstvom – da se „tope u ustima“ – pravi su biser svake ponude. Uživajt
Potrebno je
5 jaja
150 g brašna
250 ml vode
½ putera (125 g)
prstohvat soli
Za fil:
600 ml mleka
3 kese pudinga od vanile
4 žumanca
200 ml slatke pavlake
20 g putera
2 vanilin-šećera
6 kašika šećera
2 kašike gustina
Prah-šećer za posipanje
Priprema
Testo: Zakuvajte vodu s puterom, dodajte prstohvat soli i brašno. Mikserom mutite da se sjedine pa dodajte jedno po jedno jaje stalno muteći dok ne dobijete sjajno testo. Kašikom ili kesom za ukrašavanje kolača stavljajte loptice testa u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 35 minuta, odnosno dok testo ne dobije smeđu boju.
Fil: Odvojite 100 ml mleka, a ostatak stavite da provri. Penasto umutite žumanca sa šećerom i dodajte 100 ml mleka, gustin i prah pudinga. Izmešajte da nema grudvica. U mleko koje se kuva stavite vanilin šećer i kad provri dodajte smesu od žumanaca, smanjite temperaturu i mutite mikserom dok ne dobijete gustu glatku smesu. Sklonite sa šporeta i dodajte puter, promešajte. Poklopite i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku i pomešajte sa ohlađenim filom muteći mikserom malom brzinom. Ohlađene kore presecite napola, donji deo napunite filom i poklopite gornjim delom. Pospite prah-šećerom pre služenja
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU