RECEPT ZA BOSANSKU BEGOVU ČORBU: Specijalitet za sva vremena koji svakom kašikom krepi organizam
Jedan tanjir vam neće biti dovoljan. Bamija, kao njen obavezni sastojak, potiče iz Afrike, izgledom podseća na hibiskus i ima mnogobrojne benefite po zdravlje.
1 litar vode
zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi)
300 grama telećeg mesa isečenog na kockice
300 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
2-3 listića lovora
maslac
1 kašika brašna
malo vode i mleka
so, biber
50 ml pavlake
1 jaje
muskatni oraščić
sitno seckan peršun
limunov sok
Priprema
Dodajte zelen (šargarepu i koren paštrnaka) u litar vode, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora. Kuvajte 2-3 sata. Dodajte vodu po potrebi. Kada je povrće i meso gotovo, napravite u drugom sudu svetlu podlogu za sos od maslaca, kašike brašna s malo vode i mleka uz dodatak soli i bibera. Prebacite to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešajte dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodajte umućenu pavlaku i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodajte muskatni oraščić. Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i nakapajte limunov sok. Limun obavezno servirajte posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu. Prijatno!
Trpeza
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU