RECEPT ZA BOSANSKU BEGOVU ČORBU: Specijalitet za sva vremena koji svakom kašikom krepi organizam

Nataša Tutnjević

07. 05. 2024. 000000 19:00

Photo:Shutterstock

Jedan tanjir vam neće biti dovoljan. Bamija, kao njen obavezni sastojak, potiče iz Afrike, izgledom podseća na hibiskus i ima mnogobrojne benefite po zdravlje.

1 litar vode
zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi) 
300 grama telećeg mesa isečenog na kockice
300 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
2-3 listića lovora
maslac
1 kašika brašna
malo vode i mleka
so, biber
50 ml pavlake
1 jaje
muskatni oraščić
sitno seckan peršun
limunov sok
Priprema

Dodajte zelen (šargarepu i koren paštrnaka) u litar vode, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora.  Kuvajte 2-3 sata. Dodajte vodu po potrebi. Kada je povrće i meso gotovo, napravite u drugom sudu svetlu podlogu za sos od maslaca, kašike brašna s malo vode i mleka uz dodatak soli i bibera. Prebacite to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešajte dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodajte umućenu pavlaku i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodajte muskatni oraščić. Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i nakapajte limunov sok. Limun obavezno servirajte posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu. Prijatno!

Trpeza 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU