Veterinari kažu da 3 znaka ukazuju na srećnog psa: Mahanje repom nije jedan od njih

Kristina LJubisavljević

06. 05. 2024. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Veterinari smatraju da postoje određena ponašanja i obrasci koji mogu da ukažu na to da li vaš pas živi srećan, zadovoljan život jer mahanje repom ne znači nužno da je vaš pas srećan.

Imaju zadovoljene osnovne potrebe

Teško je biti srećan ako vaše osnovne potrebe nisu zadovoljene, a isto važi i za pse.

- Kada pomislim na "srećan", mislim na dobrobit i na to da pas ima zadovoljene sve svoje potrebe - rekla je dr Kejt Anderson, veterinarka na Institutu za ponašanje životinja Dufild Univerziteta Kornel u NJujorku.

Anderson je navela pet sloboda dobrobiti životinja — slobodu od gladi i žeđi; sloboda od neugodnosti; sloboda od bola, povreda i bolesti; sloboda ispoljavanja normalnog ponašanja; i slobodu od straha i nevolje. Tako da, zadovoljenje njihovih osnovnih potreba je korak u pravom smeru.

Imaju opušten govor tela.

- Srećni psi treba da imaju veoma labav govor tela. Ne bi trebalo da imaju nikakve tenzije. NJihove uši ne bi trebalo da se povlače. Ne bi trebalo da vidite beonjače njihovih očiju. NJihov rep treba da bude pod normalnim uglom u odnosu na njihovo telo, u zavisnosti od rase, kao što je 90 stepeni, ili samo opušten - objašnjava Anderson.

Dr Kristi Flin, veterinar primarne zdravstvene zaštite na Fakultetu za veterinarsku medicinu Univerziteta u Minesoti, dodala je da njihova težina treba da bude ravnomerno raspoređena na sva četiri uda. Ne bi trebalo da se naslanjaju ili stoje sa podignutom šapom, piše Huff Post.

Imaju opuštene izraze lica

Psi i ljudi imaju slične mišiće lica, objasnio je Flin, tako da određeni izrazi lica mogu pokazati da li su zadovoljni. To uključuje odsustvo naboranih obrva, opušten predeo oko očiju i usta.

Dakle, ako primetite miran, opušten pogled na licu vašeg psa, sigurno je dobro raspoložen.

Postoji određena rutina za vašeg ljubimca

Baš kao i mala deca i psi vole da stvari budu predvidljive.

Prema Andersonu, najteže doba godine za pse je kada se ljudski rasporedi menjaju. To se može dogoditi usred praznika, putovanja ili povratka na posao. Važno je da se pridržavate rutine što je više moguće sa svojim ljubimcem i uspostavite novu rutinu kada dođe do promene.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU