OVOG JUTRA PRIPREMITE MEKIKE: Uživaćete u svakom zalogaju a daće vam snage za ceo dan

Nataša Tutnjević

06. 05. 2024. 000000 10:00

Photo:Shutterstock

 Kao i sve na Balkanu, i mekike se prave na mnogo načina, i svi narodi imaju ‒ najbolji recept. Odakle god da su potekle jedno je sigurno, sve nas podsećaju na detinjstvo i bakinu kuhinju.

Potrebni sastojci 

500 g brasna tip
40 g svezeg kvasca ili 1 kesica suvog
1 kasicica soli
1 jaje/ moze i bez toga/
oko 4 dl mlake vode ili mesavina mleka i vode
za przenje ulje

Način pripreme 

U vanglu staviti brasno pomesano
sa 1 kasicicom soli, dodati kvasac
i uz dolivanje vode i stalno lupanje
testa varjacom umesiti testo mekse
nego za hleb. Lupati testo 10 minuta
varjacom dok ne pocnu da se stvaraju klobuci,
a testo da se odvaja od zidova posude.

2.
Pokriti testo i ostaviti na toplom da se dize.
Posle desetak minuta jos jednom izlupati
testo par puta i ostaviti ga da stoji dok
ne izadje do vrha posude.

Zagrejati ulje u manjoj dubljoj serpi u koju
moze stati samo jedna mekika.
Mnogo je bolje prziti mekike u manjem sudu
jer ih mozete lepo polivati toplim uljem i one
ce biti suplje i bez masnoce.

4.
Kad se ulje zagreje smanjiti na srednju
temperaturu i poceti sa przenjem.

5.
Ruke svaki put ovlaziti vodom,
zahvatiti testo velicine manje jabuke,
i malo ga razvuci i spustati u toplo ulje.
Kasikom polivati testo toplim uljem da se
naduva i dobije supljine.


Prziti mekike po 3-4 minuta sa svake strane.

7.
Izvaditi ih na upijajuci papir i sluziti po zelji.

Prijatno!

Coolinarka 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU