USKRŠNJA POGAČA sa puterom: Oduševiće sve za sutrašnjom trpezom (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

04. 05. 2024. 000000 16:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 400 ml mleka
  • 25 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo ulja
  • 2 jaja
  • 850 g brašna
  • malo soli
  • 80 g maslaca
  • žumance za ukrašavanje

Priprema

Kvasac izmrviti, preliti mlakim mlekom oko 100 ml i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaja i ostatak mleka. Ubaciti ulje, brašno i so odozgo. Umesiti glatko testo i odmoriti ga 30 minuta pokriveno. Podeliti na dva jednaka dela, jedan manji i malu lopticu za kikicu u sredini.

Napraviti loptice, pa ih ponovo odmoriti 10 min, pa od jednog i drugog praviti tanjiriće razvučene i premazivati maslacem i stavljati jednu preko druge, poslednju ne mazati. Razviti malo oklagijom, pa nožem iseći četvrtine, pa osmine, tako da se ne seče do ivice, do kraja.

Odvajati svaki list testa i prebacivati preko ivice testa sa malim razmakom kao u videu. Testo drugo iseći na trouglove isto kao prvo, ali se seče do kraja i uvijaju se kiflice. NJih ređati u sredini.

Od malog testa zadnjeg isplesti kikicu i uviti oko centra da ostane rupica i tu staviti kuvano jaje. Premazati žumancetom i ostaviti da malo poraste. Peći na 180 stepeni C 50-60 minuta.

Prijatno!

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU