NAJVEĆE GREŠKE KOJE MOŽETE NAPRAVITI DOK FARBATE JAJA: Evo zašto je boja neujednačena ili vam puca ljuska

Kristina Lalić-Spirković

08. 04. 2024. 000000 17:30

Foto: Shutterstock

Bilo da farbate jaja prirodnim tehnikama u lukovini, sa začinima, ili koristite kupovne boje, uz sav vaš trud, rezultat može izostati. Prema tome držite se ovih pravila i nećete imati tih problema, već ćete dobiti najlepša uskršnja jaja koja će vam možda biti i žao da polupate.

Pretamna jaja

Prva greška koju ljudi često naprave odnosi se na samu kupovinu jaja. Naime ne smete kupiti pretamna jaja. Ako želite svetlije i izraženije boje kupujte bela jaja ili koristite trik sa sirćetom da ih izbelite.

Ako ubacite hladno jaje u vruću vodu, gotovo je izvesno da će ljuska pući i da ćete imati manje jaja nego što ste planirali! Ukoliko je u pitanju manja pukotina, možda možete da zamaskirate to pri dekoraciji, ali u slučaju većih obično moramo da bacimo jaje.

Boja se slabo primila

Prateći uputstva na kesicama s bojom ili savete za bojenje na prirodni način ponekad rezultat zna da bude poražavajući. Jaja nisu poprimila jarke boje, nego izgledaju kao da imaju lagani premaz.

Rešenje je - ne pridržavati se striktno uputstva. Što više praha razmutite u vodi, to će boja biti intenzivnija. Najbolje da bude kao pasta u koju ćete umočiti jaja i ostaviti neko vreme da stoji.

Koristite sveža jaja

Pošto se uskršnja jaja obično tvrdo kuvaju i boje, najbolje je koristiti starija. Sveža jaja se teško ljušte posle farbanja, što može da bude prilično naporno. Kupite jaja najmanje nedelju dana pre farbanja i čuvajte ih u kutiji u frižideru.

Neujednačena boja jaja

Ponekad nakon vađenja jaja iz obojene vode pokaže se da je boja na jednom delu jaja bolje primila nego na drugom. I iako ih uvek možete namestiti da lepa strana bude vidljiva, ovu grešku možete izbeći jednostavnim pranjem jaja nakon kuvanja. Zašto? Jaja nisu uvek savršeno čista i na njima se zna naći sitna prljavština i naslage. Na tim mestima ljuska će poprimiti drugačiju boju.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU