BOLJE OD BAKLAVA: Stari kolač sa juga Srbije

Kristina Lalić-Spirković

07. 04. 2024. 000000 22:00

Foto: Printskrin

Sočna posna poslastica kojoj nećete moći da odolite.

Za ovaj kolač vam nisu potrebne kore, već se samo umuti testo, a kao i svi orijenatalni kolači preliva se slatkim sirupom. Tatlije se prave sa pivom, a i svi ostali sastojci su posni, pa možete da ih služite i u toku Vaskršnjeg posta. 

Sastojci:

  • 300 ml piva
  • 300 ml ulja
  • 600 g šećera
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 600 g brašna
  • 200 g oraha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 400 ml vode

 

Recept za tatlije kolač:

U šerpu stavite dve kašike šećera i kada se karamelizuje sipajte pivo i ulje. Dobro promešajte i kuvajte dok ne tečnost ne proključa. Zatim sklonite sa šporeta, pa dodajte prosejano brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Dobro promešajte i sipajte smesu u tepsiju koju ste premazali uljem. Peciteu zagrejanoj rerni na 250°C oko 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 200°C i pecite dok testo ne počne da se odvaja od ivice tepsije. 

Preostali šećer sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i sipajte vodu. Kuvajte dok se ne pojavi bela pena na vrhu, pa sklonite sa šporeta. Isecite kolač na kocke i kada se ohladi prelijte vrelim sirupom. 

(Stvar ukusa)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU