NAJBOLJE DOMAĆE ZEMIČKE: Idealne za sendvič s piletinom, burger ili doručak

Kristina Lalić-Spirković

11. 05. 2024. 000000 19:00

Foto: Shutterstock

Zemičke se prave slično kao i lepinje, a sa ovim receptom testo sigurno uspeva. Ako u testo dodate sirće, ono će pomoći da brže nadođe, a ulje i puter će ih učiniti najmekšim do sada. Isprobajte i vi ovaj recept za zemičke koji sigurno uspeva.  

Sastojci:

  • 1/2 svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • 450 g brašna
  • 1 jaje
  • 40 ml ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika sirćeta
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 1 kašičica kisele pavlake

Recept za mekane zemičke:

U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i sipajte toplo mleko. Dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, jaje, sipajte ulje, istopljeni puter i sirće. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odmori nekih sat vremena. 

Na pobrašnjenoj površini kratko premesite testo i podelite na šest jednakih delova. Oblikujte loptice, pa opet pokrijte providnom folijom i ostavite da odmore 15 minuta. 

Poređajte zemičke na pleh obložen pek-papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa kiselom pavlakom i pospite susamom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. 

(Novosti)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU