ŠTA SE DEŠAVA NAŠEM TELU KADA IZBACIMO HLEB IZ ISHRANE? Za manje od mesec dana počeće da se uočavaju neverovatne promene
Jedna od omiljenih namirnica koju Srbi konzumiraju jeste hleb. Gotovo da ne postoji obrok uz koji ne jedemo hleb, a takođe je poznato da je upravo ova namirnica jedan od faktora koji utiču na gojaznost.
Umerenost je ključ uspeha kada je skidanje kilograma u pitanju, međutim, kada pred sobom imamo taze hleb, teško mu je odoleti, te ga neretko unosimo u nekontrolisanim količinama.
Često možemo čuti kako mnogi ljudi, vođeni ličnim iskustvom, preporučuju izbacivanje hleba iz ishrane, jer se na taj način navodno ubrzava proces gubitka kilograma, a osim toga, evo šta se sve dešava u organizmu kada ne jedemo hleb:
1. Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu
Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje primetiće se na telu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu, piše 24 sedam.rs.
Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
2. Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izazviva osećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hleb utiče na kilograme, budući da je prepun hidrata. To, naravno, ne znači da u potpunosti treba da izbacite hleb iz ishrane, već samo da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim koji je napravljen od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.
3. Porast energije i bolja probava
Beli hleb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.
I dijetetičarka Kejsi Barns takođe potvrđuje da je važno unositi ugljene hidrate u umerenim količinama.
"Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unećete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna namirnica nije sama po sebi loša, važno je samo imati balans i odrediti koje porcije su najbolje za vas", poručuje ona.
Still
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU