POSNI PREDLOZI ZA RUČAK I VEČERU Nećete da primetite da nedostaje meso

Kristina Lalić-Spirković

17. 03. 2024. 000000 12:00

Foto: Printskrin/Youtube

 Ukućani će stajati u redu za još, a vi ćete dobiti brojne pohvale.

Bela čorba

Sastojci:

  • 200 g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • kašika brašna
  • 1 čen belog luka
  • 2 dl belog vina
  • peršun
  • ulje
  • biber
  • so

 

Priprema: 
Iseckajte luk i šampinjone, pa ih izdinstajte na ulju. Zatim polako dodajte brašno, mešajte, pa sipajte 1,5 l vode i nastavite da kuvate. Sve dobro izblendajte mikserom, pa dodajte začine i sitno seckani beli luk. 

 

Musaka od karfiola

Sastojci: 

  • 2 šolje pasiranog paradajza
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, narendane
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber, origano, suvi biljni začin po ukusu
  • 1 veći karfiol, razdvojen na cvetove
  • 1 šolja pirinča
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 1 šolja pasiranog paradajza
  • 1 kašika suvog začina po izboru (npr. origano ili majčina dušica)
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje za premazivanje

 

Priprema:

U velikoj šerpi propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i pasirani paradajz. Kuvajte dok šargarepa ne omekša. Dodajte začine (so, biber, origano, suvi biljni začin) i kuvajte još nekoliko minuta. U drugoj šerpi skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju. Na srednjejakoj vatri kuvajte karfiol u posoljenoj vodi dok ne postane mekan, ali ne previše mekan. U velikoj posudi pomešajte kuvani pirinač, crvenu papriku, suvi začin, so i biber. Uklonite višak vode iz karfiola i stavite ga na dno posude za pečenje. Prelijte filom od pirinča, pa sve prelijte sosom od paradajza. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok musaka ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

 

Banatski paprikaš

Sastojci:

  • 1½ kg šarana
  • 5 glavica crnog luka
  • ulje
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike crvene začinske paprika
  • celerov list
  • 2-3 dl soka od paradajza
  • 1 dl crvenog vina
  • biber

 

Priprema:
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač.

(Alo)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU