Većina na ovom mestu drži MLEKO, a to je pogrešno: Utiče na rok trajanja
Većina ljudi misli da će stavljanjem hrane u frižider sačuvati njen kvalitet i rok trajanja. Takođe, mnogi se vode ustaljenim navikama pa, primera radi, voće i povrće stavljaju u fioke frižidera, a mlečne proizvode u vrata frižidera.
Ešli Ardejl, članica organizacije Choice koja se bavi zaštitom potrošača, kaže da je redosled slaganja hrane veoma važan kako bi se očuvao njen kvalitet.
"Različite namirnice zahtevaju i različito održavanje temperature, pa bi ih bilo dobro složiti prema određenom planu, a tako ćete ih i lakše pronaći ako ih ima puno", kaže ona.
Preporučuje zamrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, što verovatno i radite. Međutim, ako ga nemate, onda ga stavite na najvišu policu, skroz iza, na kraj police, gde je najhladnije.
Voće i povrće treba držati u fioci koja se obično nalazi na dnu frižidera. Paradajz je izuzetak i nikako ga ne treba držati u frižideru, već u korpi s voćem koja je na sobnoj temperaturi jer je paradajz namirnica koja se brzo kvari.
Većina vas mleko drži u vratima frižidera, ali Ešli preporučuje da ga stavite na neku od polica, jer temperatura u vratima nije dovoljno niska pa mlečni proizvodi neće tako dugo trajati i izgubiće svežinu.
Što se tiče jaja, koja uvek držite u frižideru, Ešli kaže da ih je bolje držati u originalnim kutijama nego u pregradama frižidera.
"Kutije su sigurne, nemaju miris po drugoj hrani i na njima se uvek vidi rok trajanja. Pravilno skladištena jaja mogu trajati i do mesec dana", otkrila je.
(Alo)
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU